Girona s'ha declarat territori català lliure i sobirà, seguint l'estela dels més de 180 municipis catalans que ja ho han fet, i convertint-se així en la primera capital de demarcació en ser-ho. La moció que ho ha fet possible, que la CUP ha portat al ple, ha tirat endavant amb el suport de l'equip de govern i ICV. El PP hi ha votat en contra i el PSC s'ha abstingut. Entre els motius que s'han subratllat per tirar endavant la moció hi ha posar de manifest "els atacs continuats" per part de l'Estat a Catalunya i avançar cap a la plena sobirania. D'altra banda, durant el ple, l'alcalde Carles Puigdemont ha dit que el consistori estudia fórmules per poder pagar l'extra de Nadal al personal municipal.

La moció per declarar Girona ciutat lliure i sobirana i instar el Parlament a caminar per fer realitat l'estat propi repassa, un a un, tots els greuges que ha patit el país per part del govern espanyol. El text recull que Catalunya viu un context nacional "d'excepció" i recorda, entre d'altres, la sentència contra l'Estatut, els atacs a la llengua i la immersió lingüística o el clam popular a favor de la independència, cristal·litzat en la manifestació de l'Onze de Setembre.

La CUP (que és qui ha portat el text a votació), ICV i els deu regidors de CiU han recolzat íntegrament la moció, que entre d'altres també insta el Parlament a emprendre "accions immediates" cap a la plena sobirania. Entre aquestes, celebrar un referèndum d'autodeterminació i constituir un Estat català abans de l'Onze de Setembre de 2014.

"Vivim un moment en què les polítiques estatals perjudiquen l'economia i la societat catalana, i cal aturar aquest espoli", ha ressaltat el regidor d'Rcat, Carles Bonaventura, durant la defensa de la moció. "Aquest escrit referma un posicionament molt clar, on no només ha d'actuar el Parlament sinó també els municipis, perquè ens sentim atacats de manera continuada", ha destacat per la seva banda el portaveu de CiU, Carles Ribas.

L'escrit ha rebut, però, els recels del PSC (que s'ha abstingut) i l'oposició frontal del PP (que hi ha votat en contra). La portaveu socialista Pia Bosch ha admès que el camí cap a la plena sobirania s'ha de debatre "en profunditat", però que això s'ha de fer en el si del Parlament, i no als consistoris. Per la seva banda, Concepció Veray (PP) s'ha oposat al text de la moció perquè considera que està "fora de lloc" i que no reflexa la situació "d'una Catalunya que -segons el seu parer- ja és plural".

Amb la declaració de ciutat lliure i sobirana, Girona segueix d'aquesta manera l'estela dels més de 180 municipis catalans que també han donat recolzament a una moció d'aquestes característiques. Però no només això; i és que la ciutat també s'ha convertit en la primera capital de demarcació a aprovar el text.

Defensa de l'escola en català

D'altra banda, i poques hores després de les multitudinàries concentracions convocades per la plataforma Somescola.cat, l'avantprojecte de llei de millora educativa del ministre Wert també ha passat pel ple de Girona. Aquí, tots els grups a excepció del PP han consensuat una moció en defensa de l'actual model educatiu, i de la immersió lingüística a l'escola.

La moció ha tirat endavant amb 23 vots a favor (que sumen CiU, el PSC, ICV i la CUP) i els tres en contra dels regidors del PP. El portaveu de CiU, Carles Ribas, durant la defensa de l'escrit, ha fet una clara referència a les paraules que, ara fa uns dies, va pronunciar Wert, en què ell mateix es va comparar amb un brau. "L'avantprojecte és un atac a la línia de flotació del nostre país, però, al mateix temps, amb aquesta moció també ens oposem a aquest afany de revenja torera", ha dit.

Fórmules per pagar l'extra de Nadal

D'altra banda, durant el ple extraordinari d'aquest desembre, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, també ha dit que l'Ajuntament estudia fórmules per poder pagar l'extra de Nadal al personal municipal. Tot i que el consistori ha hagut d'aprovar per imperatiu legal l'aplicació del reial decret que anul·la aquesta paga, Puigdemont ha dit que es tracta d'un tràmit que es fa a contracor.

"Ens hi veiem obligats per responsabilitat, però no és una decisió justa", ha dit Puigdemont. L'alcalde ha recordat que l'ajuntament vol pagar l'extra als seus funcionaris, i que de fet disposa dels 1,9 MEUR necessaris per a fer-ho. Per això, s'estan estudiant fórmules (una d'elles podria ser la que intenta aplicar Barcelona) per a fer-ho possible.

De fet, com a mostra de la seva oposició, l'alcalde ja ha dit que, ara fa dues setmanes, va enviar una carta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, manifestant-li la seva disconformitat amb la mesura. A més, el ple de Girona també ha fet palès el seu descontentament amb l'aprovació d'una moció (que només ha rebut el vot en contra dels tres regidors del PP) per a restituir als 1.000 treballadors municipals la pèrdua d'aquesta paga.

"Aquesta austeritat extrema tindrà una clara repercussió sobre el consum", ha dit, durant la defensa de l'escrit, la regidora del PSC Amèlia Barbero. "La gent no s'ho mereix i, a més, se li fa un flac favor", ha afegit, per la seva banda, el portaveu de CiU Carles Ribas.

Recuperar el registre de parelles de fet

Per últim, el ple de Girona també ha aprovat tornar a engegar el registre de parelles de fet a la ciutat. Les noves inscripcions es van paralitzar el mes d'abril, després que la policia detectés casos de frau, en què s'utilitzava aquesta via com una drecera per regularitzar immigrants sense papers.

La decisió de tornar a reprendre les inscripcions al registre a partir de la primavera de l'any vinent s'ha adoptat a instàncies d'ICV, que ha presentat una moció que ha rebut els avals de tots els grups menys del PP, que s'hi ha abstingut. Això sí, abans de tornar-lo a obrir, el consistori elaborarà un reglament per evitar els casos de picaresca, i detectar-los a temps.