L'entrada de CiU al govern de la ciutat de Girona ha suposat l'aprovació de sis noves ordenances. Moltes d'aquestes han generat certa polèmica perquè alguns grups municipals, col·lectius ciutadans o establiments consideraven innecessària alguna de les noves normatives.

Les noves ordenances fan referència a temes variats, tot i que moltes tenen a veure amb la via pública o la convivència ciutadana: guals i accés de vehicles als aparcaments, civilitat, oci nocturn, sorolls, diferenciació de les plaques d'obres segons la seva tipologia i la manera de pagar deutes fent treballs en benefici de la comunitat han estat les temàtiques que s'han tractat en les sis noves normatives municipals.

Guals i entrades de vehicles

La primera de les ordenances que es va debatre encara porta cua. Es la que fa referència a la regulació de guals i entrades de vehicles. Es va aprovar inicialment el 17 d'octubre de l'any passat i definitivament el 23 de desembre del mateix 2011. Tenia com a objectiu que tots els ciutadans que tenen garatge paguessin alguna taxa. Aquesta idea, provinent de l'anterior govern, va desenvolupar-se creant dos tipus de guals: un de més car, que dóna dret a l'actuació de la grua i un de més barat que no permet aquest dret. D'aquesta manera es volia acabar amb els prop de 2.500 garatges que hi ha a la ciutat, sobretot als afores, que no pagaven cap tipus d'import. La idea era igualar tothom: Si els del centre i l'eixample han de pagar, els dels afores també. El sistema dual va generar crítiques entre alguns grups de l'oposició, com el PSC. Ara mateix, a més, encara hi ha alguns barris que no estan d'acord amb la mesura, com per exemple a Fontajau, on hi ha veïns que es neguen a pagar aquesta taxa.

Civilitat

La segona normativa municipal que es va tirar endavant va ser l'ordenança de civilitat. Es va debatre inicialment el 9 de juliol d'aquest any i es va aprovar definitivament el 22 d'octubre d'enguany. Va provocar el rebuig de totes les forces de l'oposició -a excepció del PP-, que consideraven que era massa meticulosa i que difícilment es podrien comprovar algunes accions que recollia la normativa. El text regula aspectes que pretenen millorar la convivència i entre altres són la prohibició de beure alcohol al carrer, fumar (menors) a la via pública, llançar burilles a terra, estendre la roba, fer festes a l'aire lliure, fer sexe al carrer, orinar o anar per la ciutat sense algunes peces de roba, entre altres.

Oci Nocturn

La tercera ordenança ha servit per regular les condicions d'instal·lació, funcionament i intervenció de determinats establiments públics dedicats a la restauació d'espectacles o activitats recreatives. Aprovada inicialment el 9 de juliol i definitivament el 22 d'octubre, prohibeix, per exemple, que els establiments subministrin vasos als clients que marxen de casa i volen endur-se una consumició.

També obliga els negocis a adoptar les mesures necessàries per prevenir aglomeracions de persones a la via pública. A més, els responsables dels locals han de matenir neta la zona de l'entorn a una distància de fins a quinze metres a la rodona. Alguns establiments troben massa dures les ?obli?gacions.

Sorolls i vibracions

Recentment s'han aprovat inicialment tres noves ordenances municipals, que encara estan sotmeses a exposició pública. Es van aprovar inicialment el 12 de novembre d'enguany i encara es poden presentar al·legacions. Una d'aquestes fa referència als sorolls i les vibracions de la ciutat de Girona i incorpora un map acústic. Haurà de servir per determinar els límits màxims permesos a dins i fora dels edificis segons el barri de la ciutat. Afecta tant els locals d'oci nocturns com empreses o els propietaris d'animals domèstics.

Plaques d'obres

Una altra nova normativa vol servir per identificar millor la tipologia de les diferents obres als edificis que es fan a la ciutat. Obliga per exemple a incorporar un codi "QR" (que es pot llegir amb telèfons d'última generació) amb la informació completa de l'obra. Afecta sobretot les obres majors i les menors. Les plaques seran metàl·liques per les obres majors o de paper, en el cas de treballs menors.

Treballs a la comunitat

La darrera ordenança que es debat regula les condicions que permeten pagar deutes que els ciutadans tenen amb la comunitat i que no poden pagar. S'ha de demostrar que no es tenen diners i es pot condonar el deute per determinades feines en benefici de la ciutat. Diversos grups de l'oposició han qüestionat la nova normativa. La CUP, per exemple, tem que pugui representar que s'ocupi gratuïtament un lloc de treball remunerat. ICV-EUiA la veu discriminatòria. El PSC assegura que, legalment, només es pot fer aquest intercanvi per determinades multes i no per impagament d'impostos o taxes.