L'Ajuntament de Girona té pendents de cobrar gairebé 4,7 milions d'euros en matèria d'impostos municipals. En total, el consistori havia d'ingressar aquest any 39 milions d'euros per diferents tributs, dels quals ja n'ha aconseguit recaptar el 85%. Dels diners que té pendents de cobrar, un tres per cent són tributs que els ciutadans han demanat o bé ajornar o bé fraccionar-ne el pagament, i el 12 per cent restant respon a aquests 4,7 milions d'euros d'impagats. La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, considera, però, que, en general, els gironins són "bons pagadors" i assenyala que la quantia d'impagats no respon només als impostos que no s'han abonat aquest 2012 sinó que és una xifra que s'arrossega d'anys anteriors.

L'any 2011, l'Ajuntament de Girona havia d'ingressar un total de 35.682.337 euros en concepte de tributs municipals tals com l'Impost de Béns Immobles (IBI), l'impost de circulació de vehicles o l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE), entre d'altres.

D'aquest total, va aconseguir recaptar més de 30 milions d'euros -el 86,08 per cent- i els ciutadans van demanar ajornar o fraccionar el pagament d'impostos per valor de 864.900 euros (2,42% del total). Per tant, el consistori va quedar pendent d'ingressar 4,1 milions d'euros, xifra que suposva l'11,5 per cent del total.

Aquest any, els números són similars. El 2012 l'Ajuntament de Girona tenia previst recaptar 38.962.467 euros en concepte de tributs. Amb dades fins a novembre, ja n'havia aconseguit cobrar el 84,85 per cent (més de 33 milions d'euros) i el 3,15% del total són impostos que els ciutadans han demanat pagar o bé de manera fraccionada o bé ajornar-los -amb el pagament d'uns interessos- fins a l'any vinent. Per contra, el nombre d'impagats ha arriba aquest 2012 al 12 per cent del total a recaptar, i l'Ajuntament acumulava gairebé 4,7 milions d'euros d'impostos no recaptats a data de novembre de 2012.

Fraccionar el pagament

Segons valora la regidora d'Hisenda, els gironins "són bons pagadors" i hi ha predisposició per part d'aquells ciutadans de demanar el fraccionament del pagament perquè veuen que no podran abonar l'impost municipal tot de cop. Maria Àngels Planas ha remarcat que els impagats que s'acumulen no són d'aquest exercici sinó que s'arrosseguen ja d'anys anteriors.

Planas també ha destacat que aquest any s'ha millorat la fórmula fraccionada del pagament de tributs i s'ha permès als qui ho han sol·licitat fer tres pagaments: el primer, del 20 per cent de l'impost, el segon, del 40 per cent i el darrer, del 40 per cent restant. En canvi, el 2011, el fraccionament era en dos (60 %-40 %).