Un total de 58 persones (que representen un 20% sobre el total) han aconseguit durant aquest temps un contracte de treball

Aquest matí s´ha presentat el balanç final del programa Reinicia´t, a través del qual durant dos anys s´ha donat suport i acompanyament a un total de 282 persones majors de 50 anys en situació d´atur a Girona. El projecte, que a la ciutat s´ha portat a terme al Servei Municipal d´Ocupació (SMO) de l´Ajuntament de Girona sota l´eslògan "Girona acumula talent", ha estat finançat pel Servei d´Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu.

La regidora d´Ocupació i Empresa, Marta Madrenas, ha remarcat la importància del projecte i ha reiterat que "l´ocupació és la prioritat del govern de la ciutat". També ha valorat les iniciatives sorgides del projecte i ha encoratjat a les persones que n´han estat usuàries a "seguir treballant amb esforç i ganes" per assolir els objectius que es plantegin.

L´objectiu principal del programa Reinicia´t ha estat el de generar un espai d´atenció personalitzada, per tal de treballar diferents estratègies d´inserció laboral a partir de l´itinerari ocupacional i integral de la persona aturada, sense obviar que el dinamisme del mercat de treball actual converteix el reciclatge i l´actualització professional en factors clau, independentment del perfil i el sector. Les actuacions dutes a terme al llarg dels dos anys de programa (2011 i 2012) es van definir en funció de les necessitats formatives detectades en les anàlisis i diagnòstics elaborats a partir dels perfils dels participants, fent una aposta decidida per treballar, juntament amb la formació, les aptituds i habilitats personals amb l´objectiu de millorar la seva ocupabilitat.

El perfil de les persones ateses en el programa s´ha caracteritzat per tenir, generalment, poca qualificació acadèmica i un baix nivell d´autoestima a causa del temps de permanència a l´atur, que en moltes ocasions supera els 12 mesos. Això no obstant, i per contra, es tracta de persones amb una elevada experiència professional, uns hàbits de treball molt consolidats i un alt nivell de motivació, responsabilitat i compromís vers la feina.

Del total de persones ateses, gairebé un 70% tenen edats compreses entre els 50 i els 55 anys. Si ens fixem en els sectors econòmics dels quals provenen, observem una elevada incidència d´aturats provinents del sector de la construcció: un 19% del total. Pel que fa a les insercions, 58 persones (que representen un 20% sobre el total) han aconseguit durant aquests dos anys un contracte de treball. Les insercions s´han produït principalment en ocupacions relacionades amb la neteja, les tasques administratives, el monitoratge a les escoles, el transport i l´hostaleria.

Es presenta la iniciativa d´un grup d´usuaris del programa Reinicia´t

Aprofitant la presentació del balanç del programa Reinicia´t, dues de les usuàries que n´han format part, Agnès Camacho i Carme Dalmau, han explicat la seva experiència en el projecte, des del moment que es van quedar a l´atur fins al suport i la formació que han rebut a l´SMO. Fruit d´aquest procés d´aprenentatge i de les complicitats generades durant el temps que han estat a l´SMO, han decidit engegar, amb un grup de persones aturades majors de 50 anys, un projecte per crear una empresa social per donar serveis diversos a les famílies sota el nom de TSFG - Tot Serveis Familiars Girona.