Puigdemont recorda «l´impacte» de les obres i l´espera que «ha durat massa» en el dia que el TAV arriba a Girona

L'alcalde recorda que la ciutat té infraestructures ferroviàries pendents i "encara no ha vist la llum al final del túnel"

 16:22  

GIRONA / ACN L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha advertit que Girona "encara no ha vist la llum al final del túnel" de les obres del TAV, tot i l'arribada aquest dimarts al matí del primer comboi en servei regular procedent de Barcelona. Puigdemont ha citat "l'impacte duríssim" de les obres a la ciutat, que han durat més de quatre anys, i les "ferides que cal reparar", com el projecte de soterrament de les vies del tren convencional, que l'Estat ha descartat. L'alcalde de Girona també ha recordat que l'espera per l'arribada del TAV "ha durat massa", cosa que no s'adiu a la voluntat dels gironins ni a la declaració del tren "com una prioritat" per l'Estat.

Puigdemont ha volgut "donar veu als veïns" de Girona, que esperen respostes obre la finalització del projecte del TAV a la ciutat. "El projecte està a mig fer i no sabem quin serà el futur del tren convencional, ni del viaducte que ha desaparèixer, així com del rescabalament merescut", ha sentenciat l'alcalde.

L'alcalde de Girona ha exercit d'amfitrió de la inaugiració i ha obert el torn de paraules. Puigdemont ha donat la benvinguda als assistents, entre els que hi havia el seu homòleg barceloní, Xavier Trias. "A,b la connexió del TAV, reforcem el nostre rol de capital i com a node indispensable de les comunicacions cap a Europa", ha apuntat l'alcalde gironí.

400 persones en contra del TAV i de Felip de Borbó

I mentre a dins es pronunciaven els parlaments d'inauguració per part de les autoritats, a fora de l'estació unes 400 persones s'han concentrat per expressar el seu rebuig al TAV i el model de ciutat que representa -reclamen un model reforçat del tren convencional- i la seva disconformitat per la presència del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i de Felip de Borbó en aquest acte. Ho han fet enmig d'un desplegament policial que els ha obligat a quedar-se darrere de les tanques.

La concentració ha comptat amb la representació de diferents col·lectius, com ara la Mesa d'Entitats per la Participació, la Xarxa pels Drets Socials, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o l'Assemblea Nacional Catalana, a banda de partits com ara la CUP, ERC i ICV. Durant una hora aproximadament, els concentrats han clamat per la independència, han cantat Els Segadors i han cridat lemes com ara "De Girona, fora Borbó".

També s'han llegit dos manifestos. El de la CUP, on parlava del "nyap" que ha suposat aquesta obra per "les molèsties veïnals" i la "paralització" de la ciutat així com el "desconeixement" de la realitat per part de les autoritats avui presents, i el de la Mesa d'Entitats. Aquesta última, a través del seu coordinador Xavier Villarreal, ha denunciat els "milers de milions" de diners públics que s'han destinat a l'alta velocitat i la "gestió penosa" de les obres, que han afectat a veïns i comerciants. També ha reivindicat un altre model de ciutat, tot denunciant els desnonaments, la pobresa i els efectes de les retallades. "Aquesta és la nostra Girona i per això estem aquí", ha conclòs.

Canal Girona FC

Girona FC

Girona FC

Totes les notícies, imatges, vídeos i partits en directe del Girona FC. Consulta també la classificació i calendari de la Lliga.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema