Un de cada cinc gironins de més de 50 anys apuntats al programa Reinicia't per a la inserció laboral han aconseguit contractes laborals en els últims dos anys, principalment als sectors de la neteja i el transport. Aquesta iniciativa de l'Ajuntament de Girona ha revelat com de necessari és, per a molts ciutadans, buscar estratègies per fugir de l'atur: al llarg d'aquest temps el nombre d'apuntats s'ha disparat fins als 282, 42 persones més de les previstes.

Els sol·licitants del Reinicia't són majoritàriament persones que s'han quedat sense feina i tenen dificultats per tornar-se a reinserir al món laboral a causa de la seva edat i d'una escassa formació acadèmica. El Servei Municipal d'Ocupació de l'Ajuntament de Girona va decidir crear un programa (finançat amb fons de la Generalitat i d'Europa) amb l'objectiu de formar i orientar els inscrits, i dotar-los de més recursos per tornar a treballar.

El programa inclou activitats com la confecció d'un bon currículum, pautes per actuar davant d'una entrevista de selecció, tècniques d'habilitats comunicatives i una formació professional específica per fer tasques com la de monitor de menjador, manipulació d'aliments o la teleassistència.

La directora del Servei Municipal d'Ocupació, Eva Fortià, va explicar que les prop de 300 persones apuntades des de 2011 tenen totes un perfil similar: són de mitjana edat amb escassa qualificació acadèmica, una falta de domini d'eines digitals i, sobretot, un baix nivell d'autoestima. "Quan algú ha estat dotze mesos a l'atur, la part emocional es veu afectada", va asseverar Fortià.

Per abordar aquest aspecte, el programa també ofereix una activitat d'intel·ligència emocional i de definició d'objectius professonals, a més de fer tutories individuals.

Experiència i motivació

La regidora d'Empresa i Ocupació de l'Ajuntament, Marta Madrenas, va destacar que les grans fortaleses de la gent apuntada al programa són una experiència professional elevada, uns hàbits de treball consolidats, un alt nivell d'implicació en la formació i en la permanència en el programa. També una actitud proactiva, responsable i de compromís davant la feina.

Segons Madrenas, "la prioritat ara mateix és l'ocupació. És el que necessitem per treure la gent de ?l'atur. Si això genera un benestar a la persona, aquest benestar és el que després es trasllada a la societat".

Gairebé un 20% dels inscrits prové del món de la construcció, un dels més afectats per la crisi. També venen de l'hostaleria i de les activitats administratives. Ara bé, les feines de neteja, transport, administratiu, cambrer i cuiner són les que fins ara han tingut més sortida.