L´ARRIBADA DE L´AVE (i 3)

 
L´ARRIBADA DE L´AVE (i 3)
L´ARRIBADA DE L´AVE (i 3)  

JORDI VILAMITJANA És profundament injusta la Història perquè només recull el desenllaç dels fets i els noms dels il·lustres i nobles senyors que hi prengueren part. Com a mostra, els setges de Girona de 1808 i 1809. Els llibres ens recorden les gestes dels comandants i dels militars de rang d'un i altre bàndol, que són una ínfima part dels que hi entraren en conflicte; i en canvi, es refereix genèricament, com de passada, com a dades d'una estadística, al poble ras, als soldats més humils, als milers d'homes i dones que hi deixaren la pell.
La Història, per exemple, dirà -perquè els diaris i els altaveus del poder se'n faran ressò i ho repetiran als quatre vents- que el dia 8 de gener de 2013, el príncep Felip, el president Rajoy, la ministra Pastor i el president Mas, juntament amb alcaldes, regidors i autoritats de nivell, van inaugurar l'AVE en el seu trajecte de Barcelona a Girona i a Figueres. Que va anar tot bé, que el tren va córrer (37 minuts a Girona i 14 més a Figueres), que els parlaments van ser bàsicament d'il·lusió o d'il·lusió amb retrets sobiranistes, i que tothom va quedar prou satisfet. Si els mitjans són locals, hi afegiran els greuges formulats pels alcaldes de Girona i Figueres i també alguna foto de les concentracions i manifestacions de protesta en superfície.
La Història no farà justícia a la veritat. La veritat és que l'estol de politicots concentrats a Girona van inaugurar abans-d'ahir un tren que durant anys -no mesos, com ens volen fer creure- no connectarà amb el nord (el TGV, de Perpinyà a Nîmes no està fet i va per llarg), però que en canvi sí que serà radial de Madrid (3 hores i mitja); un tren que no arriba al port de Barcelona, que no té parada a l'aeroport de Girona, que és car i que ho serà més; un tren que deixarà en estat tercermundista les vies convencionals (les populars, ai, las!). La Història no dirà que amb l'AVE s'ha perpetrat una gran estafa a Girona: no s'ha soterrat ni se soterrarà el tren convencional, no s'ha desmuntat ni es desmuntarà el viaducte, que formaven part del pacte que tothom donava per fet. La Història no explicarà tampoc com s'ha destrossat un parc enorme de la ciutat i com s'han deixat d'empantanegades l'estació d'autobusos, el pàrquing de cotxes...
La història no dirà tampoc que, mentre els cucs corrien molt per sota terra, a dalt, a la llum del dia, els valents activistes contraris als desnonaments, els emprenyats amb els plans del govern del PP respecte dels amics banquers, els molt emprenyats veïns i els partits contraris a la monarquia i a l'imperi espanyol, es van concentrar per protestar.
La Història no dirà, finalment, que la ciutat de Girona (en part per l'enorme mediocritat de la classe política; en part pel tarannà egoista dels temps moderns a la ciutat) ha perdut amb l'AVE moltes oportunitats materials i estructurals; i que ha perdut la més important de les oportunitats espirituals i intangibles: la de mostrar-se solidària amb els veïns afectats. Les causes materials es poden reparar; les morals deixaran una marca per sempre.

Canal Girona FC

Girona FC

Girona FC

Totes les notícies, imatges, vídeos i partits en directe del Girona FC. Consulta també la classificació i calendari de la Lliga.

 
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema