La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Girona (PAH) va aconseguir aturar ahir un nou desnonament a Salt. La particularitat és que per primera vegada van poder aplicar el nou decret estatal que permet que s'aturi el procediment per fer fora les famílies de les seves cases si es compleixen un seguit de requeriments per demostrar que es viu en situació precària , tal com va explicar ahir la portaveu de la PAH, Marta Afuera.

Tot plegat va ser molt ràpid. Però no per gust. Per necessitat. En pocs dies membres de la plataforma, juntament amb la família van demanar els informes necessaaris als Serveis Socials i als jutjats i finalment el jutge ha decidit aturar el desnonament que s'haque s'havia de produir ahir mateix.

Afuera es va queixar que ni l'Ajuntament de Salt, i la Generalitat ni l'entitat bancària ni pràcticament cap institució els havia ajudat per aconseguir parar el procés. La portaveu de la plataforma es va mostrar indigada per aquest poc suport i va recordar que molts cops, els afectats, "desesperats i angoixats", no tenen les eines ni els recursos necessaris per aconseguir una solució. De fet, en el cas de la família, formada per Hassan, Lobdna i el seu fill Sohalb (un any i tres mesos), només van poder començar a tenir suport un cop van tenir coneixement de l'existència de la PAH, fa poques setmanes.

Afura va explicar que, de fet, encara no saben massa res de la paralització del desnonment. A la família, que viu al carrer Pep Ventura, encara no se'ls hi ha comunicat però la plataforma ha pogut veure l'escrit del jutge. No saben però fins a quant s'ha posposat el procés.

El decret llei

El decret llei del govern fixa un llindar de renda per evitar ser desnonat. A partir d'ara podran salvar-se de ser desnonades les famílies que ingressin, en conjunt, menys de 19.200 euros (quantitat que surt de multiplicar per tres l'anomenat Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples- IPREM. Un altre criteri és que la família afectada tingui almenys un nen menor de tres anys. Altres supòsits són no haver renegociat la hipoteca. També hi ha casos que permetrien aplicar el decret llei com ara ser una família monoparental amb almenys dos fills, tenir alguna discapacitat. estar desocupat i sense cap prestació o haver patit violència de gènere. Finalment, hi ha també un altre supòsit, aquelles que paguin una quota de la hipoteca superior al 50% dels ingressos de la unitat familiar i, en qualsevol cas, que la vivenda objecte del procés de desnonament sigui l'única que posseeixi la família en qüestió. El decret és vàlid durant dos anys.

Marta Afuera va explicar també que han detectat que hi ha un seguit de processos d'execució hipotecària en caure en diferents poblacions de les comarques gironines, on hi ha famílies amb menors d'edat afectats. En concret va indicar que sumats, hi ha almenys trenta menors que es podrien quedar sense casa.