Al'Ajuntament de Girona comencem finalment, amb retard, a preparar el ple per debatre el pressupost municipal d'aquest any 2013. Arriba doncs el moment de tornar a debatre la forma de donar el millor ús possible als diners de tots que tindrà a disposició el Consistori durant aquest any per complir amb les seves obligacions, en un moment en què les prioritats han d'estar molt clares: dinamitzar l'economia gironina per generar nous llocs de treball i pal·liar els efectes de la crisi sobre la nostra població. Cal ser sempre molt conscients que el diner públic és un tresor que cal tractar amb la màxima responsabilitat, però avui, amb l'esforç que costa a tothom pagar els impostos, encara més. Per això pensem que cada euro que surti de les arques municipals ha de servir per complir amb els deures municipals i també per la lluita contra la crisi i els seus efectes. Per nosaltres, malgrat les paraules, no ha estat aquesta la forma d'actuar del govern municipal en l'any que ara ha acabat.

L'exemple del que vull parlar avui amb l'objectiu que en aquest any 2013 no es torni a produir és la despesa desproporcionada de 300.000 euros pagats pel lloguer dels llums de Nadal. Vagi per davant que pensem que la campanya de Nadal és un bon moment per generar elements d'atracció a la ciutat, i també que som favorables a l'ornamentació nadalenca de la ciutat. De fet, fa molts anys que el Consistori ajudava a les associacions de comerciants en aquesta tasca fent-se càrrec del consum elèctric que podia costar entre 6000 i 10000 euros del pressupost públic, mentre les pròpies associacions es feien càrrec de l'adquisició o lloguer de les lluminàries. L'any passat l'Ajuntament, amb un sistema que podem qualificar, per ser suaus, de poc ortodox, va multiplicar per 50 la despesa pública en aquest tema dedicant-hi 300.000 euros i aquesta darrera campanya ho ha tornat a fer. Es dóna l'agreujant que aquesta ornamentació es lloga a una empresa forana que no ha generat cap lloc de treball a la ciutat. Per nosaltres és un despropòsit. Ja ho varem dir l'any passat. Per què en parlem ara? Per proposar alternatives i intentar que el pròxim Nadal de 2013 no es torni a repetir. Insisteixo en que som favorables a l'ornamentació nadalenca. Pensem, però, que, si no milloren les condicions econòmiques de la majoria de la població, no serveix per animar el consum dels gironins. El consum ha caigut de forma clara per l'empobriment general de la població i, per Nadal, de forma molt directa per la restricció del les pagues dobles, i contra això (les dades són concloents) no hi ha llums que valguin.

Si el que volem, però, és fer de Girona un punt d'atracció de visitants durant el Nadal, per animar el sector comercial i turístic el que ens convé és subratllar les singularitats de Girona. Girona està més ben connectada que mai, i el que ha de fer, més que mai, és difondre els seus atractius i donar motius als visitants per venir. Això no es fa col·locant uns llums idèntics que els que es posen a altres ciutats, com Barcelona, sinó fent quelcom especial, que no faci ningú més. Tenim un any per pensar-hi, per cercar la forma de fer una campanya de Nadal 2013 singular, en què els sectors del comerç i el turisme pensin de quina forma singularitzar l'oferta, potser utilitzant les nostres indústries culturals i l'habilitat dels nostres artistes gironins, o la nostra riquesa patrimonial. I fer-ho generant llocs de treball a la ciutat. L'Ajuntament hi ha de col·laborar activament tant com calgui. Però cal treballar-hi amb ganes, i podem començar avui mateix. Treure 300.000 euros del pressupost general uns mesos abans és el camí fàcil, però són molts diners i no ens n'ha quedat res que sigui interessant pel futur. Aquests mateixos diners utilitzats com a capital inicial de l'Agència de Promoció Econòmica que estem esperant des de fa un any i mig donarien per molt més. Esperem no acabar el mandat havent gastat més d'1 milió d'euros llogant lluminàries de Nadal sense que aquests diners es quedin en part en salaris per ciutadans de Girona i sense que això hagi generat alguna iniciativa singular amb possibilitats de continuïtat. Sigui dit constructivament i clarament.