La unió temporal d'empreses Julià Travel SA i Autocares Julià SL han guanyat el concurs convocat per l'Ajuntament de Girona per fer nou servei del trenet turístic a la ciutat. L'adjudicació s'haurà d'aprovar en el ple de dilluns vinent i inclou un cànon a pagar per la guanyadora del concurs de 75.001 euros cada any.

La mesa de contractació va rebre cinc ofertes i aquesta és la que oferia un cànon més elevat. El mínim que havia marcat l'equip de govern era de 34.000 euros però totes les empreses van presentar una proposta amb almenys 40.000 euros. A partir de 75.000 euros es concedia més puntuació, per això, la que ha resultat vencedora va ofertar 75.001 euros.

A banda de l'elevada quantitat econòmica que oferia l'UTE vencedora, també hi havia la valoració d'altres criteris ambientals i de seguretat. A més s'incorporen tres millores: el motor del vehicle serà tèrmic i homologat amb la normativa euopea d'emissions Euro V; També tindrà tracció 4x4; i i el nivell sonot de decibels no sobrepassarà el 83 decibels. L'adjudicació és per cinc anys i hi ha l'opció de prorrogar-ho dos anys més.

Les tarifes per als viatgers seran aplicades per l'empresa concessionària prèvia autorització de l'Ajuntament. No obstant, no podran superar en cap circumstància, l'import de 4,50 euros per persona. Així mateix, hi haurà tres modalitats de tiquets: el tiquet individual per a adults, el tiquet individual per a nens fins a sis anys i el tiquet de grup, amb un mínim 15 persones. El nou servei estarà preparat per a persones discapacitades i es reservarà almenys una plaça amb dimensions suficients per a una cadira de rodes.

Divuit anys experimentals

Amb l'adjudicació d'aquest nou servei, s'acaba amb un període on s'anava renovant anualment una llicència experimental a la mateixa empresa, Carrilets Turístics Catalunya, que havia estat l'encarregada de fer funcionar el trenet turístic. El cànon anual d'aquest llicència era aproximadament d'uns 2.000 euros. Amb la quantitat del nou servei, l'Ajuntament aconsegueix un guany de 73.000 euros de més. El responsable de l'empresa que fins ara ha festionat el servei s'ha queixat en diverses ocasions de les condicions del concurs i ha acusat l'equip de govern de Girona d'evitar que seguís encarregant-se del trenet per motius polítics.

La regidora d'Hisenda de l'Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas, ha recordat que amb aquesta adjudicació s'aconsegueix "legalitzar" la situació i ha ressaltat que s'ha organitzat un concurs públic obert en el qual s'ha vist l'interès per poder gestionar el servei ja que s'hi han presentat cinc societats diferents. A més, ha posat de manifest que el procés ha estat transparent ja que fins i tot durant l'exposició pública s'han admès algunes al·legacions que havien presentat algunes empreses.