El Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona està convençut que l'arribada del tren d'alta velocitat no afectarà el preu dels habitatges propers a l'estació del TAV gironina. En principi, el mercat immobiliari no variarà ni tampoc augmentarà el nombre de ciutadans que marxen de les seves poblacions per instal·lar-se a Girona. "El TAV arriba tard i no suposarà una pujada del cost dels habitatges de la zona", assegura el president del col·legi, Ramon Corominas. Els API gironins només preveuen un augment del preu dels immobles ubicats al Barri Vell, l'Eixample o a la zona de la Devesa dintre de tres anys a causa de l'esgotament de l'estoc actual i la manca de noves construccions. Els agents de la propietat immobiliària gironins són molt clars respecte el futur del sector després de l'arribada del tren d'alta velocitat. No hi haurà cap canvi. "El TAV hauria d'haver arribat el 2004 i en aquells moments si que es va notar que la població s'interessava però ara, el tren d'alta velocitat, no canviarà la tendència a la baixa del mercat", apunta Corominas.

Des del col·legi asseguren que aquest nou mitjà de transport no farà pujar el preu dels pisos de lloguer o en venda ubicats al volant de l'estació del TAV gironina i només podrà tenir algun efecte en l'àmbit del comerç i el turisme. "Únicament hi haurà un repunt positiu si es fan accions locals de promoció, es facilita la comunicació i s'atreuen a consumidors d'altres poblacions" remarca el president de l'API de Girona.

"Cal donar a conèixer Girona i revalorar la ciutat perquè sinó, la porta que obra el TAV és en doble sentit i és possible que els gironins anem a consumir a Barcelona o a Perpinyà", assegura Corominas. Aquesta mobilitat en el sector del comerç no té una relació directa pel que fa a trasllats i canvis de residència. "Els nous mitjans de comunicació i transport fan que les persones no es deslocalitzin. Els ciutadans es traslladen si el canvi aporta un benefici clar per a la qualitat de vida d'un mateix i, de moment, el viatge no amortitza el diferencial d'habitatge", comenta el president del col·legi d'agents de la propietat immobiliària de Girona. A la pràctica això significa que les agències immobiliàries no reben multitud de ciutadans que volen canviar de ciutat i traslladar-se des de Barcelona fins a Girona. Segons el president, fins a dia d'avui, només s'han registrat tres casos i, en cap cas, es tracta d'una tendència de mercat majoritària.

D'altra banda, els API gironins alerten sobre el possible augment (dintre de tres anys) del preu dels lloguers i habitatges de les zones del Barri Vell, l'Eixample i la Devesa. "No hi ha oferta, no es construeix i pot ser que a mitjà termini arribem a un esgotament de l'estoc que faci pujar el cost d'aquests immobles perquè ni hauran pocs", comenta Corominas. El president fa aquestes valoracions basant-se en uns estudis que realitzen cada sis mesos conjuntament amb el Gremi de Promotors i Constructors d'Edificis de Girona. "Sabem que aquestes zones són les que més interessen als ciutadans i dintre de tres o quatre anys pot ser que remuntin i vagin a l'alça", afirma Corominas.