El Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona afirma que l'arribada del tren d'alta velocitat no afectarà el preu dels habitatges propers a l'estació. Segons diuen, el mercat immobiliari no variarà i tampoc augmentarà el nombre de ciutadans que marxen de les seves poblacions per instal·lar-se a Girona. "El TAV arriba tard", assegura el president del col·legi, Ramon Corominas. Els API gironins només preveuen un augment del preu dels immobles del Barri Vell, l'Eixample o la Devesa d'aquí a tres anys a causa de l'esgotament de l'estoc i la falta de noves construccions.

Els API són molt clars: el TAV no suposarà cap canvi. "Hauria d'haver arribat el 2004 i llavors sí que es va notar que la població s'hi interessava, però ara, el TAV no canviarà la tendència a la baixa del mercat", diu Corominas.

El Col·legi assegura que el TAV no farà pujar el preu dels pisos de lloguer o en venda del voltant de l'estació i només pot tenir algun efecte en el comerç i el turisme. "Únicament hi haurà un repunt positiu si es fan accions locals de promoció, es facilita la comunicació i s'atreuen consumidors d'altres poblacions", remarca el president dels API gironins.

"Cal donar a conèixer Girona i revalorar la ciutat perquè, si no, la porta que obra el TAV és en doble sentit i és possible que els gironins anem a consumir a Barcelona o a Perpinyà", afirma Corominas.

La mobilitat comercial, però, no té una relació directa amb els trasllats i canvis de residència. "Els nous mitjans de comunicació i transport fan que les persones no es deslocalitzin. Els ciutadans es traslladen si el canvi aporta un benefici clar per la qualitat de vida d'un mateix i, de moment, el viatge no amortitza el diferencial d'habitatge", comenta Corominas. A la pràctica, els API només s'han trobat amb tres casos de persones que volen traslladar-se de Barcelona a Girona a causa del TAV.