Una empresa contractada per l'Ajuntament va talar ahir 23 moreres que estaven plantades a la plaça ciutat de Figueres des de l'any 1992. L'any vinent està previst que es talin les 22 restants. El motiu és que gerenen brutícia i atrauen les abelles. Està previst que, en el seu lloc, Adif hi acabi plantant 48 freixes en virtut d'un conveni per les obres del Parc Central.

Els exemplars talats estan situats al voltant d'una rambla de formigó i es van plantar amb la urbanització que va executar l'Ajuntament en el seu dia. El procés de canvi es farà en dos anys per demostrar als veïns que "no els deixem sense arbres, sinó que canviem d'espècie", segons ha apuntat el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Jordi Fàbrega.

El representant municipal va explicar que la decisió s'ha pres partint d'un informe dels tècnics de l'àrea de Medi Ambient i després de peticions reiterades, des de feia anys, de l'Associació de Veïns de Montilivi. Fàbrega ha recordat que l'actual equip de govern escolta les entitats veïnals quan aquestes fan demandes. No obstant, alguns ?veïns que viuen a la plaça es van queixar ahir de l'actuació que va acabar amb els exemplars que van anar creixent davant seu des que ells van començar a viure a Montilivi.

En aquest informe es recorda que els arbres tenen entre 23 i 25 anys i que "provoquen molèsties amb els seus fruits madurs, els mesos de juny, juliol i agost, quan cauen al paviment del terra on ara són plantats". En aquest sentit, el document assenyala que "les persones que passegen per aquest espai queden amb els peus enganxosos i la sensació és d'un espai brut".

A banda de la brutícia, l'informe indica que hi ha una "quantitat d'abelles que circulen per l'atracció del fruits dolços de les moreres" i que "això fa l'espai perillós per a les persones al·lèrgiques a les picades i a les molèsties d'aquests insectes". El text apunta que "durant aquests mesos d'estiu els ciutadans gaudeixen més del parc i de la plaça".

S'han avaluat diferents espècies d'arbres per col·locar al mateix lloc: acàcies de Constantinoble, lledoners, arbres de l'amor, mèlies i freixes de fulla petita. Finalment, s'ha aposat per freixes, que proporcionaran ombra a l'entorn de la plaça ciutat de Figueres. Abans de procedir a la tala es va demanar a diferents empreses que presentin un pressupost per a l'actuació. S'hi van presentar tres empreses: Fundació Mas Xirgu, Fundació Orivada Onyar i Moix Servei i Obres SL. Es va escollir la millor oferta, presentada per la fundació Mas Xirgu amb un import, amb IVA inclòs, de 4.584 euros. La fundació, a més a més d'arrancar les moreres, picolarà els exemplars i els durà a un abocador de residus vegetals.