Més de 300 infants i joves gironins d'entre 6 i 16 anys participaran en la nova edició de la First Lego League, una competició internacional de robòtica en què els participants han de dissenyar i construir robots programables amb peces de Lego. En aquesta edició, el repte s'anomena "Senior Solutions", de manera que tots els muntatges han d'anar destinats a facilitar la vida a la gent gran. El torneig, organitzat per la Universitat i la Fundació Príncep de Girona, tindrà lloc el diumenge 27 de gener al Campus de Montilivi.

Els participants provenen de Girona, Palafrugell, Lloret de Mar, Hostalric, Torroella de Montgrí, Figueres, Cassà de la Selva, Banyoles, Vidreres i Llers. A més, també hi participarà un equip de Pineda de Mar i un de Vic. La principal novetat d'enguany és que, a part de la competició de joves (de 10 a 16 anys), hi haurà una categoria d'alumnes més petits -de 6 a 9 anys- que participaran en una competició pròpia: la Junior First Lego League. En total, s'hi han presentat 19 equips. Segons va explicar el director del torneig gironí, Rafael Garcia, els participants de la lliga Junior hauran d'identificar un problema que pugui patir la gent gran i treballar per buscar-hi una solució. Llavors, hauran d'elaborar un pòster explicant el procés i construir un prototip amb peces de Lego.

En el cas de la categoria de 10 a 16 anys, que comptarà amb 22 equips, els participants també hauran de desenvolupar un projecte científic que proposi solucions "innovadores i creatives" per millorar la qualitat de vida de la gent gran. A més de defensar el seu projecte, els equips hauran de superar proves contra rellotge amb els seus robots programables construïts amb Lego.

El torneig gironí forma part dels 18 que se celebaran a l'Estat espanyol, on participaran uns 350 equips formats per uns 3.500 estudiants que es disputaran arribar a la final que tindrà lloc el 17 de març a Barcelona. Els guanyadors d'aquesta final podran participar en tornejos internacionals. Arreu del món, hi ha inscrits més de 200.000 estudiants de 62 països.

Despertar vocacions

El director general tècnic de la Fundació Príncep de Girona, Salvador Maneu, va explicar que la competició vol aconseguir que es facin "creatives i innovadores", i confia que el torneig ajudi els més petits a despertar futures vocacions. A més, va recordar que els projectes permeten tant treballar en equip com que cada participant assumeixi les seves pròpies responsabilitats.