L'Ajuntament de Girona destinarà 50.000 euros a l'elaboració d'un estudi que permeti conèixer quin és l'impacte de l'arribada de l'alta velocitat a la ciutat i proposi mesures per aprofitar al màxim totes les oportunitats que genera. El consistori convocarà un concurs públic i pagarà l'estudi amb una subvenció del Govern. La voluntat del consistori és que una empresa externa i experta proposi al consistori quin és el full de ruta a seguir a partir d'ara, tant des del punt de vista urbanístic com de promoció econòmica de la ciutat. Aquestes propostes hauran de ser debatudes després per ciutadans, entitats i partits polítics. Els primers resultats es coneixeran a finals de febrer.

L'Ajuntament de Girona està enllestint les bases del concurs públic per encarregar la redacció d'un estudi que analitzi de manera global l'impacte del TAV i les oportunitats que pot generar a la ciutat. L'import de l'estudi s'enfila als 50.000 euros, que aporta el Govern a través d'una subvenció del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). La regidora de Promoció Econòmica de la ciutat, Marta Madrenas, reconeix que és una quantia important però justifica que l'equip que guanyi el concurs "tindrà molta feina".

La voluntat de l'equip de govern és disposar d'un detallat estudi que permeti a la ciutat i a l'ajuntament saber quines són les oportunitats del TAV "per tal d'aprofitar-les al màxim". L'equip que guanyi el concurs no rebrà un encàrrec amb idees preconcebudes ja que, segons Madrenas, volen que comencin a "guixar en un full en blanc". D'aquesta manera, el consistori confia que disposarà d'una anàlisi "externa, objectiva i professional" que serveixi de full de ruta.

Madrenas ha explicat que no han pogut adjudicar abans l'estudi perquè no tenien informació detallada sobre l'arribada del TAV. Per això, han hagut d'esperar a la posada en marxa del servei (els primers trens amb passatgers van començar a circular el 9 de gener) perquè és quan s'ha sabut el detall de les freqüències, horaris i preus dels trens d'alta velocitat.

Un estudi que aporta propostes

A banda d'analitzar els reptes i oportunitats, l'estudi també aportarà propostes d'actuació des del punt de vista de la mobilitat, l'urbanisme i la promoció econòmica i turística. Segons ha avançat Madrenas, els primers resultats es començaran a conèixer a finals de febrer i, a partir d'aquí, caldrà iniciar un "debat de ciutat" en què hi participin entitats, empresaris, ajuntament i ciutadans. "De cap manera es tracta d'assumir totes les propostes de l'estudi sinó que volem que serveixin de punt de partida per iniciar el debat entre tots", ha remarcat Madrenas.