L'Ajuntament de Girona destinarà 50.000 euros a l'elaboració d'un estudi que permeti conèixer quin és l'impacte de l'arribada de l'alta velocitat a la ciutat i proposi mesures per aprofitar al màxim totes les oportunitats que genera. El consistori convocarà un concurs públic i pagarà l'estudi amb una subvenció del Govern català. La voluntat del consistori és que una empresa externa i experta proposi al consistori quin és el full de ruta a seguir a partir d'ara, tant des del punt de vista urbanístic com de promoció econòmica de la ciutat. Aquestes propostes hauran de ser debatudes després per ciutadans, entitats i partits polítics.

La regidora de Promoció Econòmica de la ciutat, Marta Madrenas, reconeix que 50.000 euros són una quantia important però justifica que l'equip que guanyi el concurs "tindrà molta feina".

La voluntat de l'equip de govern és disposar d'un detallat estudi que permeti a la ciutat i a l'ajuntament saber quines són les oportunitats del TAV "per tal d'aprofitar-les al màxim". L'equip que guanyi el concurs no rebrà un encàrrec amb idees preconcebudes ja que, segons Madrenas, volen que comencin a "guixar en un full en blanc".

Madrenas ha explicat que no han pogut adjudicar abans l'estudi perquè no tenien informació detallada sobre l'arribada del TAV. Per això, han hagut d'esperar a la posada en marxa del servei (els primers trens amb passatgers van començar a circular el 9 de gener) perquè és quan s'ha sabut el detall de les freqüències, horaris i preus dels trens d'alta velocitat.

A banda d'analitzar els reptes i oportunitats, l'estudi també aportarà propostes d'actuació des del punt de vista de la mobilitat, l'urbanisme i la promoció econòmica i turística. Segons Madrenas, els primers resultats es començaran a conèixer a finals de febrer i, a partir d'aquí, caldrà iniciar un "debat de ciutat" en què hi participin entitats, empresaris, ajuntament i ciutadans. "De cap manera es tracta d'assumir totes les propostes de l'estudi sinó que volem que serveixin de punt de partida per iniciar el debat entre tots", ha remarcat Madrenas.