L'Ajuntament de Salt rebutjarà en el ple de dilluns les al·legacions presentades per diverses associacions de veïns contra la modificació puntual del Pla General que permetrà instal·lar centres de culte als baixos dels blocs de pisos, en considerar que "no estan argumentades", que demostren "actituds de rebuig social i cultural" envers la població immigrada i que en cap cas l'obertura de centres de culte als baixos dels edificis atraurà fidels d'altres punts de la comarca, tal com havia suggerit una de les entitats. Les associacions ja s'han queixat perquè l'Ajuntament no els ha tingut en compte.

En canvi, el consistori sí que ha acceptat, a proposta d'Independents per Salt, excloure tres grups de vivendes de la normativa -el Grup Verge Maria, al carrer Àngel Guimerà; el Grup Sant Jaume, situat davant de l'Ajuntament; i el Grup Sant Cugat, a l'avinguda dels Països Catalans- i, a proposta del PSC, ha permès que es mantingui l'ús religiós de la parcel·la on en aquests moments s'està construint una mesquita, al carrer Vilablareix, encara que els actuals responsables cessin la seva activitat.

Salt va aprovar inicialment aquesta modificació el maig de l'any passat. Segons el text, a partir d'ara, els baixos dels edificis plurifamiliars podran acollir centres de culte, sempre que siguin més petits de 120 metres quadrats, que l'aforament sigui inferior a les 60 persones i que es respectin les normes de seguretat i salubritat. De la mateixa manera, es barra el pas a la construcció de nous centres de culte al polígon de Torre Mirona, a banda dels que s'estan fent actualment.

La regidora Rosa Pòrtulas explica que la proposta del govern local és purament de "caràcter tècnic" i que no han volgut utilitzar aquest tema per a fer política. La iniciativa, però, no ha estat gens ben rebuda per les associacions de veïns, ja que el consistori ha rebut del Consell de presidents de Salt-AntiARU, l'associació de comerciants Francesc Macià-zona centre, l'associació de veïns La Massana; l'associació de veïns del barri dels Escriptors, l'associació de veïns dels barris Esteve a Vila a Francesc Macià i Barri Centre i el Centre Excursionista de Salt.

En els seus escrits, les associacions consideren que la nova normativa portarà "conflictes de convivència", ja que temen que hi hagi una massificació. Les entitats alerten que "no hi ha garanties que s'evitin possibles molèsties a terceres persones" i alerten que comportar la "creació de guetos". A més, es queixen que no s'ha consultat als afectats i temen que els nous centres atraguin fidels de poblacions veïnes cap a Salt.

L'Ajuntament desestimarà totes les demandes argumentant que es tracta d'"apreciacions no argumentades" que responen a "actituds de rebuig social i cultural" envers la població immigrada. El consistori argumenta que la demanda d'espais de culte està estabilitzada, i creu que en cap cas s'obririen expectatives en tota la comarca.

El govern local també té previst rebutjar les al·legacions del PSC, que continua considerant que situar els centres de culte a Torre Mirona és l'opció que genera menys problemes, i Plataforma per Catalunya, que presentava arguments molt similars als de les associacions veïnals.