La Delegació del Govern a Catalunya considera que s'ha complert la legalitat amb la sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona en anul·lar el decret de l'Ajuntament de Girona pel qual es van contractar a Renfe dos trens especials amb motiu de la manifestació de la Diada.

Fonts de la Delegació del Govern consultades per EFE s'han pronunciat així respecte a la sentència, que estima que aquest ajuntament va excedir les seves competències per aconseguir un benefici "clarament polític" i que el consistori "va excedir" el seu àmbit competencial, ja que la manifestació de la Diada a Barcelona "s'endinsava en reivindicacions de caràcter clarament supramunicipal".

Aquestes fonts han expressat la seva satisfacció pel compliment de la legalitat que es deriva de la sentència, així com pel fet que la sentència reconegui que el consistori gironí es va excedir en les seves competències.

El jutge ha estimat en part el recurs presentat per la Delegació del Govern a Catalunya en anul·lar aquest decret, si bé ha acordat que tant aquest consistori com la Delegació del Govern sufraguin a parts iguals els costos del procés judicial.

El recurs es va interposar arran que l'Ajuntament de Girona, dirigit per Carles Puigdemont (CiU), dictés un decret per contractar dos trens perquè els veïns de Girona poguessin acudir a la manifestació de la Diada, que va tenir un to marcadament independentista.

La sentència afirma que "el que es posa de manifest amb l'actuació de l'Ajuntament demandat és l'intent d'utilització de suposades competències municipals, no ja en benefici dels veïns del municipi, sinó en la recerca d'un benefici clarament polític, intentant apropiar-se d'una convocatòria que ni tan sols estava realitzada per cap administració pública", sosté el veredicte.

D'una altra banda, respecte al recurs de la Delegació del Govern, el jutge estima que no es pot obviar que també ha incorregut en un "intent d'utilització de les institucions amb la intenció d'aconseguir beneficis de caràcter polític o electoral".

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha valorat aquesta tarda "positivament" la sentència per considerar que "s'assenyala amb el dit les intencions polítiques de la Delegació del Govern", encara que reconeix que hagués preferit que no s'hagués anul·lat el decret que va autoritzar la contractació dels trens.