Jornada agitada al barri de Sant Narcís de Girona que va acabar amb una manifestació improvisada de veïns i comerciants, amb el tall al trànsit de dos carrers i que va incloure una acció simbòlica: l'esbotzament de dues tanques de les obres que Adif està executant a la plaça d'Europa. Una manera de fer pal·lès el cansament dels residents i dels botiguers per unes tanques que fa més de quatre anys que hi són i que els ha deixat pràcticament aïllats perquè estan a dos metres dels locals. Les darreres tanques es van posar fa dos mesos per fer les rampes dels aparcaments soterrats del Parc Central. Els treballs encara no han començat i han acabat la paciència dels afectats.

La crispació s'havia accelerat al matí quan van tenir coneixement que un grup de treballadors de les obres va comentar en una cafeteria que aquest divendres se'ls hi acabava el contracte i que unes 600 persones marxaven. Arran d'aquests comentaris, l'Associació de comerciants de Sant Narcís- Dominiques, encapçalats per la seva vicepresidenta, Esther Arnau, va convocar dues protestes. La primera a les dues del migdia. Hi van assistir una vintena d'afectats. La indignació era majúscula entre els assistents. Arnau va recordar que molts establiments han hagut de reduir personal per poder subsistir i que han perdut un 40% de caixa. El propietari del Gimnàs Girona, Valentín Parra, va explicar que fa quatre anys i mig tenien uns 1.400 clients i que ara, entre la crisi i les obres, s'han quedat amb uns 800.

El mal estar es va accentuar al vespre. Més d'un centenar de persones van irrompre amb pancartes i crits al mig de la carretera. Es podia llegir "Això no és Berlín" en referència a l'antic mur, i es podia escoltar "Semblem Sarajevo", "Ja n'hi ha prou, volem el Parc", entre altres. Ràpidament, la policia municipal i els mossos d'Esquadra van desviar els cotxes del Passeig d'Olot i de l'Avinguda Sant Narcís. Hi havia representants de la CUP i d'ICV-EUiA.

L'amenaça era clara: "O comencen les obres ja o tirem les tanques terra. Ens han demanat paciència però ja se'ns ha acabat", deia Esther Arnau. Altres veïns no volen més obres ni rampes, que creuen un niu de contaminació. El president de l'Associació de Veïns, Martí Carreras, incidia en les crítiques: "Per fer les rampes no tenen pressa. I en canvi, han anat molts ràpids per acabar les obres de l'estació del TAV. I han anat portant les runes cap a la zona plaça d'Europa. Els veïns i comerciants som els últims micos". Mentrestant, alguns joves van fer cedir dues tanques a cops de peu.

Vist el conflicte, Adif va enviar un comunicat on assegurava que no marxaran del parc sense acabar la reposició i que els treballs al carrer Josep Maria Gironella i les rampes començaran dilluns. També s'indicava que l'adjudicatària dels treballs està fent una reorganizació de personal, en número i en perfil. Des d'Adif es va indicar que actualment s'estan centrant en els estudis per assegurar que les obres no afectaran els edificis de la plaça d'Europa.

Tres regidors de l'equip de govern, Jordi Fàbrega, Joan Alcalà i Carles Ribas, van anar a la concentració per apaivagar els ànims i van rebre un ruixat de crítiques. Ribas, regidor del projecte ferroviari, va explicar-los que Adif s'ha compromès a començar les obres dilluns i que si no era així, ells mateixos ajudarien els veïns a retirar les tanques. A més, va explicar que Adif els havia explicat que els operaris que marxaven eren els que havien treballat a l'estació. El govern va reclamar a Adif que acabi els treballs a la zona tan ràpid com l'estació.