La Fundació Els Joncs de Sarrià de Ter haurà de pagar una mica menys de 5.000 euros a l'Ajuntament per la retrovenda dels terrenys de l'antiga Escola de Maestria Industrial de Sarrià de Dalt, després que l'Audiència de Girona hagi estimat el seu recurs contra el preu fixat pel consistori l'any 2008 a través d'un decret d'alcaldia, que ascendia gairebé 99.000 euros.

Segons ha explicat l'alcalde de Sarrià, Roger Torrent (ERC), l'acord data dels anys 70, qual la fàbrica Torras va cedir a l'Estat uns terrenys perquè s'hi fes una Escola de Maestria que havia de servir per a formar oficials de papereria que poguessin treballar a la indústria paperera del municipi. El projecte, però, no es va acabar materialitzant, malgrat que es van arribar a construir algunes naus.

Com a condició per a cedir els terrenys a l'Estat, Torras va establir una clàusula segons la qual, quan els terrenys es desafectessin, no passarien a ser titularitat de l'Ajuntament sinó que aquest els hauria de vendre forçosament a la Fundació Els Joncs. El preu establert eren unes 821.000 pessetes (uns 5.000 euros).

Segons indica Torrent, els terrenys es van desafectar ara farà uns deu anys, moment en què l'Ajuntament de Sarrià va considerar que el preu del dret de retrovenda s'havia d'actualitzar. El 2008, a través d'un decret d'alcaldia, va fixar que l'actualització deixava el preu en gairebé 99.000 euros. La Fundació Els Joncs, tanmateix, no hi va estar d'acord, i va interposar un recurs al jutjat contenciós administratiu. Mesos més tard, el jutjat dictava una sentència a favor de l'Ajuntament, tot desestimant el recurs d'Els Joncs i mantenint en gairebé 99.000 euros el preu de retrovenda de la finca, que medeix una mica més de 6.200 metres quadrats.

La Fundació, però, va recórrer la sentència i ara l'Audiència de Girona li ha donat la raó. Segons explica Torrent, la nova sentència, que és ferma, torna a deixar les coses com estaven i estableix que Els Joncs haurà de pagar el preu original de la finca, és a dir, les 821.000 pessetes, que equivalen a 4.936 euros. Ara, l'Ajuntament només haurà d'esperar que Els Joncs reclami el seu dret a compra i es formalitzi la venda d'un espai on la Fundació ja té instal·lats els seus tallers des de fa un temps.

Torrent assegura que l'Ajuntament mai ha qüestionat l'obligatorietat de vendre la finca, sinó només el preu. L'alcalde assenyala que les arques municipals no es ressentiran directament de la sentència, ja que mai havia pressupostat ni comptat amb aquests diners, però admet que, a la pràctica, per a l'Ajuntament serà molt diferent ingressar només 5.000 euros en lloc de 100.000.

Per la seva banda, els responsables de la Fundació Joncs han declinat fer declaracions fins que no hagin parlat amb l'Ajuntament.