La ministra de Foment, Ana Pastor, va assegurar dimarts a l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que Adif reposarà amb celeritat el parc Central afecat des de fa més de quatre anys i mig per les obres del Tren d'Alta Velocitat. Després de mesos de reclamar una reunió, l'alcalde gironí es va poder reunir amb la representant estatal a Madrid. La ministra havia trucat a Puigdemont el mateix dia de la inauguració de l'estació del TAV, el 8 de gener, per fixar la data de la trobada. Aquell dia, el batlle va recordar davant totes les autoritats, la ministra Pastor inclosa, "l'impacte duríssim" de les obres.

La trobada va servir per posar al dia l'estat del projecte ferroviari i tractar de les obres de reposició de les zones afectades per l'execució del projecte. A la reunió l'alcalde va traslladar a la ministra la necessitat de compensacions econòmiques destinades als barris directament perjudicats per les obres, així com de la celeritat de les reposicions per tal que la ciutat pugui recuperar la normalitat com més aviat millor. La ministra, va ser receptiva, segons va explicar ahir l'alcalde. Puigdemont li va recordar que Adif ja havia actuat amb molta rapidesa per construir l'estació del TAV (havia d'acabar-se al juny i es va inaugurar el gener) i li va demanar aquesta mateixa celeritat al parc Central, un cop comenci la reurbanització, per tal que els veïns i comerciants puguin recuperar la normalitat i es puguin treure les tanques.

Les negociacions

Al costat d'aquestes demandes, l'alcalde va posar damunt la taula qüestions que són objecte de negociació amb Adif, com el pas subterrani per accedir a l'estació del TAV des del vestíbul de l'estació de Renfe i que permetria eliminar el finger que ara mateix serveix d'accés a l'estació. Alhora, va plantejar la conveniència de crear passatges est-oest, el trasllat del magatzem d'Adif, les previsions relatives a l'estació d'autobusos i la posterior recuperació de la plaça d'Espanya. L'alcalde també intentarà que Foment assumeixi actuacions a l'entorn del Parc, en zones que si bé no han quedat afectades directament, sí que han patit en part les obres per diferents motius. Un exemple és la reforma de la plaça Montserrat.

A partir de la reunió es mantindran contactes regulars amb el ministeri amb la intenció que el procés de reposició i tornada a la normalitat es faci sense interrupcions, i amb un calendari precís. Aquests contactes, segons Puigdemont seran tant amb la mateixa Ana Pastor com amb el gabinet del ministeri.

Ahir mateix, l'Ajuntament de Girona li va enviar un informe amb les diferents peticions. L'alcalde voldria que tot plegat desemboqués en un conveni, on tots els compromisos quedessin escrits "per evitar el que ha passat fins ara", va dir el batlle.

El primer tema de tots però, va ser el soterrament del tren convencional. La ministra pe`ro li va recordar que el Pla d'Infraestructures fins al 2024 només planteja soterraments i enderrocs de viaductes amb finançament municipal i estatal. I Girona, no té prou capacitat econòmica.