L'Ajuntament de Girona prorrogarà vuit anys la concessió del servei del subministrament d'aigua a la societat Aigües de Girona, Salt i Sarrià. Aquesta serà la segona i última pròrroga que permet el contracte amb l'empresa. Després caldrà fer un concurs. El contracte va finalitzar el 31 de desembre de l'any passat després de 20 anys. Es va fer una primera pròrroga de tres mesos per estudiar quina era la millor sortida i finalment s'ha decidit que es farà efectiva una altra pròrroga ja inclosa entre les possibilitats del contracte.

El regidor de Medi Ambient i Sostenilibitat de l'Ajuntament de Girona, Jordi Fàbrega, ha explicat que hi ha diverses raons que han portat l'Ajuntament a prendre aquesta decisió. "La gestió que està fent l'empresa pensem que é el correcte", ha assenyalat el representant municipal. Fàbrega ha afegit que "el servei no genera queixes i, tècnicament, l'abastament és bo". A més a més, el regidor ha posat de manifest que "les condicions econòmiques són més ajustades". En aquest sentit ha explicat que als clients del servei, la pròrroga no els suposarà cap augment de preu. Fa uns mesos la factura va pujar per un nou cànon de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i per l'augment de l'IPC. Fàbrega i la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha afirmat que a partir d'ara la puja serà probablement, només l'actualització de l'IPC.

Actualment s'estan tancant els serrrells de la pròrroga, després de diversos mesos de reunions. Planas ha indicat que està enllestit el pla econòmic per als propers vuit anys, que inclourà el cànon anunal que l'empresa pagarà a l'Ajuntament com a concepte de concessió.

El futur del treballadors

Respecte la futur dels treballadors tant Fàbrega com l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, han explicat que "no perillen els llocsde treball" i han recordat que en cas que algun dels propietaris es vengués les accions o hi hagués algun nou propietari, el contracte obligaria a subrogar tots els treballadors. La preocupació pel futur dels treballadors la va fer pública el grup municipal de la CUP.

Accions promunicipalització

Aquesta decisió topa amb la campanya iniciada per l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona per reclamar la municipalització del servei. La iniciativa té el suport de catorze entitats i en poc més d'una setmana ja havia recollit més de 300 firmes. A més, fa uns dies van entrar una moció al registre de l'Ajuntament per tal que es debati l'opció de la municipalització del servei. Fàbrega ja ha avançat la resposta: "Els haurem de dir que no".

La pròrroga del servei es portarà a aprovació en el ple del mes de març, segons ha anticipat l'alcalde. Actualment l'empresa és propietat de tres grans empreses que tenen quasi el 80% del total d'accions: CaixaBank, Aqualia-FCC i Agbar (el 25% de la qual és també de CaixaBank i la resta de Suez). Un privat té pràcticament un 1%. Del 20% restant, el 70% pertanyen a l'Ajuntament de Girona, que és l'administració actuant, el 20% al de Salt i la resta al de Sarrià de Ter.