Els escorcolls a l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Consell Comarcal de la Selva, el Xaloc i el Patronat de Turisme -aquests dos últims, òrgans de la Diputació- han durat més de deu hores. Agents del servei de vigilància duanera s'han presentat als quatre llocs a les vuit del matí i han reunit tots els treballadors en una sala, on els han demanat que no fessin ús dels mòbils. Mentre tots els treballadors estaven aïllats, els agents han aprofitat per demanar expedients de diverses contractacions i han copiat informació emmagatzemada al disc dur d'alguns ordinadors. El registre al consell ha estat el que més ha durat i s'ha fet en presència del president, Robert Fauria, detingut en l'operació.

Agents del servei de vigilància de duanes -amb la cara tapada per passamuntanyes i vestint armilles reflectants on es podia llegir 'Aduanas'- s'han personat simultàniament a primera hora del matí a les seus del Consell Comarcal de la Selva -a Santa Coloma de Farners-, a l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm i a les seus del Xaloc i el Patronat de Turisme, a Girona. En tots els casos, els agents han impedit als treballadors accedir als seus llocs de treball i no els han permès obrir els ordinadors.

Els quatre registres i les quatre detencions que s'han fet a comarques gironines s'emmarquen en una operació derivada del cas Pokémon, anomenada Manga, que instrueix una jutgessa de Lugo, que ha decret secret de sumari. A més de l'alcalde i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria, els detinguts a Catalunya són J.C.F.M, cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del consell comarcal, J.M.F.I.G, apoderat de GRS Arc Local, i A.R.V, administrador de GRS.

GRS Arc Local és una empresa que presta serveis de consultoria i assessorament a administracions locals. Entre els seus clients, hi figura el Consell Comarcal de la Selva que al novembre del 2011 va renovar el contracte amb l'empresa per tal que li presti serveis d'assistència tècnica, suport administratiu i assessorament especialitzat en matèria de gestió, recaptació i inspecció. GRS Arc Local fa quinze anys que treballa per al consell i tenia un contracte vigent fins al 2015, renovable per a dos anys més.

Caixes plenes de documentació

Agents del servei de vigilància de duanes han registrat les seus de l'organisme de la Diputació de Girona que s'encarrega de gestionar els tributs dels ajuntaments que els ho deleguen (Xaloc) i del Patronat de Turisme. Les dues seus estan situades a l'avinguda Sant Francesc, al centre de Girona, i el registre ha generat expectació. Agents amb la cara tapada, armilles reflectants on es podia llegir 'Aduanas' o 'Agència Tributària' han entrat i sortit dels dos edificis al llarg del matí carregats amb caixes i documentació.

La vicepresidenta del Xaloc, Marta Felip, ha volgut accedir per parlar amb els treballadors i conèixer què passava però li han negat l'accés. Els treballadors han estat hores aïllats i els agents han abandonat la seu del Xaloc a les dues de la tarda. Aquesta ha estat el registre que s'ha fet de manera més ràpida.

A aquella hora, l'escorcoll encara durava al Patronat de Turisme, on la quinzena de treballadors que aquest matí estaven a la seu de l'organisme han estat aïllats en una sala durant cinc hores. Els treballadors fins i tot havien d'anar acompanyats per un agent si volien anar al lavabo i no se'ls ha informat del perquè del registre. En aquesta ocasió, a banda dels agents de duanes, també hi havia una secretària judicial de Girona i tres funcionaris més d'Hisenda.

En el cas del Patronat, durant el registre han demanat informació sobre alguns expedients que, segons algunes fonts, serien "poc rellevants". També han copiat la informació dels discs durs dels ordinadors, amb el suport d'un dels informàtics de la casa. El director de l'ens, Ramon Ramos, ha estat reunit amb els agents però no ha volgut fer declaracions. Robert Fauria és membre del consell d'administració del Patronat ja que tots els presidents dels consells comarcals en formen part. El registre s'ha acabat a les cinc de la tarda.

Detenen l'alcalde a Sant Hilari

A les vuit del matí, agents del servei duaner de l'Agència Tributària s'han presentat a l'Ajuntament de Sant Hilari (Selva), on han agafat per sorpresa als treballadors. Allà, ha demanat diversa informació i han aïllat els empleats per tal que no parlessin amb ningú de l'exterior. Durant el registre, no s'ha permès sortir ni entrar a ningú.

Ha estat a Sant Hilari on s'ha produït la detenció del president del consell comarcal, Robert Fauria (CiU). L'alcalde ha abandonat l'edifici a dos quarts de quatre, custodiat per dos agents de la policia local, sense emmanillar i amb el rostre seriós. Els agents duaners se l'han endut llavors fins al consell comarcal.

Al consell, el registre més llarg

En el cas del consell comarcal, els agents hi han arribat a tres quarts de vuit i han reunit la seixantena de treballadors a la sala de plens, on els han demanat els noms i el càrrec que ocupaven i els han fet posar els telèfons mòbils sobre la taula per impedir que els poguessin fer servir. Els agents han penjat un cartell escrit en castellà a les portes de l'edifici on es podia llegir: "Aquestes oficines romandran tancades en el dia d'avui i fins a nou avís".

A partir del migdia, els agents han permès a alguns treballadors sortir de l'edifici i a les dues de la tarda només en quedaven una dotzena, entre els quals es trobaven el gerent, l'interventor, el secretari, la tresorera i els responsables de gestió econòmica i de personal. Tots han declinat fer declaracions perquè, segons asseguren, estan "molt afectats" pels fets ja que, a banda de Fauria, també s'ha detingut el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania.

A les quatre de la tarda, uns altres policies han arribat a Santa Coloma amb l'alcalde de Sant Hilari i president del consell, Robert Fauria, ja en qualitat de detingut. Fauria ha acompanyat els agents que han registrat novament la seu del consell coamarcal. En aquest escorcoll, els agents s'han endut en caixes expedients i també informació dels ordinadors i han abandonat l'edifici a les sis de la tarda. A Santa Coloma també han escorcollat l'oficina de gestió tributària, que està a tocar de la seu central del consell comarcal.

Està previst que els quatre detinguts declarin divendres davant la jutgessa de Lugo que intrueix el cas.