L'Ajuntament de Girona té previst facilitar a les operadores de telefonia mòbil la instal·lació de les seves antenes en espais públics, per tal d'evitar conflictes veïnals i alhora garantir una bona cobertura de telèfon mòbil. Les antenes, això sí, s'hauran de mimetitzar amb l'entorn i es prioritzarà que totes les d'una zona s'ubiquin en un mateix màstil. Per tal de controlar les emissions, s'instal·laran fins a nou noves sondes que controlaran les emissions que hi ha al municipi, que se sumaran a les tres que ja hi ha actualment. A més, la Generalitat ha cedit al consistori un aparell portàtil que servirà per mesurar les emissions en els punts més sensibles i també perquè els veïns puguin demanar que se'ls mesuri les radiacions de casa seva. Dins d'aquest marc, l'Ajuntament té previst mesurar enguany les radiacions a totes els col·legis i escoles bressol del municipi, tant als patis com a dins de les aules.

Aquestes actuacions s'emmarquen dins del projecte Gecodit, a través del qual Generalitat, Ajuntament de Girona, Universitat Autònoma de Barcelona i operadores treballen per arribar a un pacte que permeti normalitzar la instal·lació d'antenes de telefonia mòbil a la ciutat. Una de les línies d'actuació previstes serà que l'Ajuntament faciliti la ubicació d'antenes en espais públics en aquelles zones on hi ha més demanda i a la vegada es fa més difícil d'arribar a acords amb propietaris. Un dels barris on més s'està produint aquest problema és el Barri Vell, o sigui que l'Ajuntament es planteja que es puguin instal·lar antenes a edificis com el Museu d'Història de la Ciutat, la Torre de l'Aigua o l'Ajuntament.

D'aquesta manera, es vol garantir que les operadores que tenen problemes per a ubicar les seves antenes en espais privats puguin oferir una bona cobertura a tots els veïns, així com evitar el perjudici a llogaters que viuen en edificis on els propietaris han donat permís per a instal·lar antenes. Així doncs, si una antena no provoca molèsties es deixarà tal com està, però en cas que hi hagi problemes es facilitarà a les empreses que puguin ubicar-les en un espai municipal. Encara queda per definir quina fórmula es farà servir, però podria ser a través d'una cessió.

Per tal de garantir la tranquil·litat dels veïns, també s'intensificarà el control de les emissions de les antenes, tot i que es troben molt per sota del límit legal, ja que no arriben a 1 mentre que el màxim permès és 27. Per a fer-ho, s'instal·laran fins a nou sondes més que, sumades a les tres que hi ha actualment, permetran saber quines antenes funcionen i a quina intensitat ho fan. A més, l'Ajuntament ha estat dotat d'un aparell de mesura mòbil que permetrà mesurar els punts més sensibles -sobretot els propers a escoles i hospitals- i també mesurar les emissions a les cases dels veïns que ho sol·licitin. A més, s'habilitarà una pàgina web amb tota aquesta informació.

Els responsables del projecte van alertar, però, que les antenes no són l'únic focus d'emissions, ja que també n'emeten sistemes com el Wi-Fi o els electrodomèstics.