Les entitats Sers i Blauets han localitzat a les Deveses de Salt el grill de formiguer (Myrmecophilus acervorum), una espècie que fins ara només s'havia trobat a Barcelona i a Artà, Mallorca.

Aquesta espècie és una de les úniques del gènere Myrmecophilus que hi ha a la península Ibèrica, i l'única present a Catalunya. És el tipus de grill més petit (fa entre dos mil·límetres i mig i tres) de Catalunya i es troba en una situació vulnerable.

El grup de grills Myermecophilus estan associats a les famílies amb què es troben: tot i que la informació sobre la seva ecologia és pràcticament desconeguda, aquestes espècies estan estretament relacionades amb l'espècie de formiga amb què conviuen.

En el cas d'aquesta espècie en particular, només es troba amb espècies del gènere Lasius. Aquests grills obtindrien aliment a partir de les secrecions olioses del cos de les formigues i també a través de l'intercanvi d'aliment boca a boca.

De moment, només s'han trobat dos individus, però no es descarta la possibilitat de trobar-ne més en ambients semblants.