L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha ordenat que en l'ordre del dia del ple municipal de l'11 de març hi hagi un últim punt on se sotmeti a una qüestió de confiança. El batlle tem que poc abans haurà perdut la votació dels pressupostos per l'any 2013 i considera que amb la qüestió de confiança guanyarà "temps en benefici de la ciutat". És un mecanisme que es pot utilitzar dos cops per mandat.

Malgrat que en la votació de l'aprovació inicial l'equip de govern va aconseguir tirar endavant els pressupostos gràcies a l'abstenció de la CUP i d'ICV-EUiA, l'alcalde veu possible que alguna de les dues formacions ara es faci enrere i "perjudiqui" la ciutat.

Assemblea de la CUP

Precisament avui al vespre (19.30 hores, a l'Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat), la CUP celebra una assemblea oberta a la ciutadania on recollirà propostes i idees per acabar de decidir el seu vot de l'11 de març. Malgrat això, la posició final de la formació independentista no es farà pública fins divendres.

Puigdemont també veu difícil arribar a un acord amb algun dels altres dos grups (PSC i PP). Ambdues formacions han presentat un reguitzell d'al·legacions. Els populars ahir mateix en van entrar 34 al registre municipal.

Suma difícil: PSC, PP i CUP

Amb la qüestió de confiança l'alcalde busca que els pressupostos presentats puguin tirar endavant i no s'hagin de prorrogar, perquè considera que aquesta segon opció seria pitjor per a la ciutat ja que no es podrien fer inversions. No obstant, és una decisió arriscada. ja que en cas que en la votació de la qüestió de confiança l'alcalde perdés la votació, s'obririen les portes a una moció de censura. L'oposició tindria un mes per posar-se d'acord i presentar una moció de censura amb un candidat alternatiu. Puigdemont sap però, que això passaria per un improbable acord entre el el PSC, el PP i la CUP. Si no prospera la moció de censura elspressupostos aprovats inicialment serien els vàlids.

La decisió de Puigdemont va ser avançada a mitja tarda per Ràdio Girona. L'alcalde va explicar després que "no em vull sotmetre a la qüestió de confiança. Però no la puc descartar. És trist haver-hi de recórrer". Va indicar que fer-ho serviria per "avançar temps" ja que després del període per presentar una moció de censura màxim hauria passat poc mes d'un mes. Si no activa ja el mecanisme per debatre-ho ja el mateix dia del ple dels pressupostos, hauria de convocar un nou ple extraordinari i això significaria perdre més dies. "Necessitem començar a aplicar els pressupostos ja. I poder fer inversions". Si perdés la votació dels pressupostos sense cap qüestió de confiança els pressupostos s'haurien de prorrogar i els diners s'haurien de destinar a eixgurar deute i no a inversions. I el batlle no vol que això succeeixi.

L'alcalde es va mostrar molt molest amb l'oposició. sobretot amb el PSC. "El model dels socialistes és perjudicar CiU abans que ajudar la ciutat", va lamentar Puigdemont. En aquest sentit, l'alcalde va dir que en moments "crítics" com els actuals "caldria una actitud el màxim de responsable i no posar pals a les rodes". El màxim representant municipal va assegurar que han negociat amb tothom i que bloquejar els pressupostos plantejats, després de negociar fins i tot amb entitats, seria impedir que es fessin "projectes per les ciutat". "volen treure rèdits partidistes", va criticar.

La portaveu del PSC i cap de l'oposició, Pia Bosch, es va mostrar molesta perquè es va assabentar d'aquesta decisió pels mitjans de comunicació. Bosch va considerar "prematur" que l'alcalde hagués pres aquesta decisió quan encara hi ha molts dies per estudiar les al·legacions presentades pels grups de l'oposició i buscar acords amb aquests. "Estem acostumats a que CiU faci negociacions "in extremis" i en trobem que ara ja han decidit això" va apuntar la dirigent del PSC.

Pia Bosch va recordar que "l'única cosa que passa demà - avui per al lector- és l'assemblea de la CUP. Sembla que tot està adreçat a les persones que assistiran a aquesta assemblea i que és allà on es decidiran els pressupostos de l'Ajuntament de Girona".

La portaveu del PSC va reflexionar entorn a l'actitud de CiU. Al seu parer, mai han volgut negociar els pressupostos amb els socialises. "l'any passat ho van fer amb el PP i aquest any semblava que era amb la CUP i amb ICV-EUiA". Per Bosch "no hi ha motiu perquè s'hagi arribat a aquesta situació. Estan en minoria i no busquen socis de govern ni socis externs estables. Llavors et pot passar això, quan ho hi ha necessitat de fer-ho". Sobre l'opció de presentar una candidatura alternativa en cas d'una possible moció de censura, no es va voler pronunciar: "No vull especular".