El judici contra el comandament dels Mossos d'Esquadra que va ordenar la càrrega policial durant l'acte institucional de commemoració del 20è aniversari de la Universitat de Girona (UdG) serà el 12 de març. A les portes dels Jutjats de Girona hi ha convocada una concentració de rebuig a l'actuació policial. Inicialment, el judici estava previst per al juny però s'ha retardat perquè la fiscalia i l'advocat de la Generalitat van demanar l'arxiu de la causa que, llavors, era contra tres comandaments de l'operatiu. Finalment, el cas arriba a judici contra un dels tres caps policials perquè l'Audiència de Girona considera que hi ha indicis suficients per esclarir si hi va haver abús de força.

El 12 de març el comandament dels Mossos d'Esquadra que va ordenar la càrrega a la Universitat de Girona (UdG) s'asseurà a la banqueta dels acusats al Jutjat d'instrucció 2 de Girona. Serà un judici de faltes que ha de servir per esclarir si hi va haver algun tipus d'abús de força que provoqués les lesions de 12 estudiants durant la intervenció policial. El fiscal no acusa però l'acusació particular, exercida pel lletrat Benet Salellas que representa els estudiants, creu que el comandament dels Mossos és responsable d'una falta continuada de lesions.

El judici contra tres caps dels Mossos d'Esquadra per la càrrega a l'UdG estava fixat el 13 de juny, però es va suspendre perquè la fiscalia i l'advocat de la Generalitat van interposar recurs d'apel·lació demanant l'arxivament de la causa. Paral·lelament, el lletrat dels estudiants també va presentar un recurs demanant també la imputació de la rectora i del vicerector per haver autoritzat que els Mossos entressin a la universitat.

La secció quarta de l'Audiència de Girona va resoldre els recursos en una interlocutòria, on ordenava fer un judici de faltes contra el comandament dels Mossos d'Esquadra que va ordenar la càrrega a la Brigada Mòbil. La interlocutòria detallava que, encara que part de la càrrega policial va estar justificada quan la manifestació pacífica es va convertir en "violenta" dins el claustre, en altres moments hi van haver "cops de porra gratuïts". Per tot això, considera que s'ha d'esclarir en judici si hi va haver algun tipus d'abús de força que causés lesions als manifestants.

Finalment, no s'asseuran a la banqueta dels acusats els altres dos comandaments i tampoc la rectora de l'UdG ni el vicerector perquè, tot i que van autoritzar que els Mossos entressin a l'edifici, eren "aliens" a les ordres policials i, per tant, no van prendre part en cap decisió sobre les càrregues.

L'acusació particular considera que és "històric" que un comandament dels Mossos hagi de respondre en un judici per les lesions provocades en una càrrega, que consideren que va ser del tot desmesurada. El lletrat no descarta poder ampliar l'acusació a també una falta continuada de coaccions.

La visita d'Artur Mas

El passat 16 de desembre, coincidint amb l'acte de celebració del 20è aniversari de l'UdG que comptava amb la presència del president del Govern, Artur Mas, uns 300 estudiants es van concentrar contra les retallades en l'àmbit de l'educació i per criticar que l'UdG commemorés l'aniversari sense comptar amb els estudiants.

Hi havia forta presència d'anti-avalots i tanques que impedien l'accés dels estudiants a l'Aula Magna, on es feia la celebració. Un cop havia començat l'acte (tant la rectora com el president van entrar per una altra porta), una cinquantena d'estudiants van intentar accedir a la sala. Alguns d'ells van trencar una antiga porta d'emergència que comunica l'Aula Magna amb el claustre de la facultat de Lletres. Quan els estudiants van voler accedir a la sala, però, els Mossos d'Esquadra van carregar contra ells.

Ja a fora del claustre, alguns dels estudiants van haver de rebre assistència del SEM, majoritàriament per contusions. Arran d'aquesta primera càrrega, uns quants estudiants van intentar arribar fins a l'Aula Magna, aquest cop a través d'una escalinata lateral de Sant Domènec i hi va haver una segona càrrega. Com a resultat de les càrregues, 12 estudiants van patir lesions.

Paral·lelament al judici contra el comandament dels Mossos d'Esquadra, també hi ha obert un procés contra estudiants i professors de l'UdG que van participar en la protesta a qui imputen desordre públic i atemptat contra agents de l'autoritat.