Un estudi tècnic encarregat per entitats ecologistes conclou que el projecte per instal·lar una macroplanta de residus i una incineradora al costat del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià a Forallac està "ple d'irregularitats". Segons l'expert mediambientalista Jordi Bigues, el projecte preveu instal·lar al mig de l'Empordà un gran complex de gestió de residus perillosos sense tenir en compte els efectes que causarà en el medi ambient i en la salut de les persones. La qualificació de sòl on es vol construir o que proposa "activitats prohibides" són, segons l'informe, alguns dels arguments contra el projecte. Les entitats ecologistes estan disposades a arribar fins al final per aturar el projecte.

L'alcalde de Forallac, Josep Sala (CiU), va donar el vistiplau a la instal·lació d'aquesta macroplanta el passat 21 de maig del 2012 en el ple municipal. El projecte inclou cinc naus de formigó amb 5.000 metres quadrats de superfície que servirien per a la tria, compactació i trituració de residus. En aquest espai s'hi desballestarien vehicles i s'hi tractarien metalls, olis industrials i residus sanitaris.

En principi, es calcula que les instal·lacions tindrien la capacitat de tractar 100.000 tones de deixalles per any. A més de la macroplanta, el grup Servitransfer - propietari de l'actual deixalleria de Forallac- també voldria construir una incineradora en una següent fase, segons asseguren els ecologistes.

De fet, els opositors a la planta asseguren que hi ha una mena de projecte ocult darrere el que ha presentat l'empresa promotora fins ara. El projecte que s'ha fet públic és el que inclou les cinc naus de formigó que gestionen diferents tipus de residu. Segons els ecologistes, però, hi ha "constància absoluta" que la intenció final inclou construir una incineradora. "Quin sentit té tractar tantes tones i portar-se a cremar a l'altra punta de Catalunya", asseguren els opositors.

Si aquest projecte inicial, més la incineradora, acaba essent una realitat, les entitats ecologistes asseguren que hi haurà una "central tèrmica" enmig de l'Empordà. A més, tant SOS Empordanet, com l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), denuncien que aquest projecte tan nociu amb el medi ambient i amb la salut dels veïns compti amb el vistiplau absolut de l'alcalde de Forallac.

Segons detalla l'informe tècnic, la macroplanta "arruïna el futur" d'Els Clots de Sant Julià en diversos sentits. Des del punt de vista de l'impacte atmosfèric, l'estudi conclou que hi ha un risc molt elevat de contaminació perquè, actualment, no existeix cap filtre que sigui capaç d'eliminar totalment l'emissió de gasos contaminants. L'estudi també conclou que aixecar aquesta edificació al paratge previst suposarà fer passar pel territori gairebé 15.000 camions l'any, fent trajectes d'anada i tornada.

Els redactors de l'estudi, l'expert mediambientalista Jordi Bigues i l'experta en gestió de residus Mercè Girona i el doctor Josep Martí i Valls, també exposen que hi pot haver perjudicis per a la salut dels veïns perquè viure prop d'una infraestructura com aquesta pot augmentar les possibilitats de patir càncer.

Els opositors denuncien que el projecte previst per Servitransfer és "un calaix de sastre amb barra lliure impossible de controlar" que podria fer pràcticament "el que volgués" en la gestió de residus, inclús pràctiques que estan prohibides.

Per això, reclamen a la Generalitat que tombi el projecte, faci informes ambientals desfavorables, resolgui positivament l'expedient de declaració del jaciment com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i eviti que la macroplanta i la incineradora siguin una realitat. Sinó, estan disposats a arribar fins al final, inclús a denunciar la situació per via legal.