La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona ha assegurat que el bloc de pisos ocupat a Salt (Gironès) per destinar-lo a famílies sense recursos econòmics és només el primer que "alliberen". Segons ha assegurat la portaveu, Marta Afuera, la intenció és "no parar" i ocupar altres immobles buits per oferir un sostre a persones desnonades. Afuera ha assegurat que la situació actual és d'emergència social i que cada vegada hi ha més persones "desesperades" que aposten per radicalitzar les mesures de pressió. La mateixa portaveu ha rebut una carta del defensor del ciutadà demanant-li que es disculpi davant la diputada del PP, Concepció Veray, per haver-li "faltat al respecte" durant una reunió.

Divendres la PAH va ocupar un immoble de Salt que estava buit des de feia temps i que és propietat del banc Mare Nostrum. La intenció és oferir els 15 pisos a famílies sense habitatge. Durant aquest cap de setmana, han condicionat el bloc de pisos i també han plantat un hort urbà en uns terrenys propers a la finca. Segons ha explicat Afuera, de moment el banc encara no ha presentat cap demanda als jutjats per demanar que desallotgin el pis.

De moment, hi ha una setantena de persones permanentment dins l'edifici per "protegir-lo" en cas que hi anés la policia amb intenció de desallotjar-lo. Marta Afuera ha detallat que tenen previst reunir-se amb representants de l'entitat bancària per aconseguir quedar-se a l'immoble. Segons la PAH, hi ha "precedents" d'altres experiències que finalment han aconseguit que el banc deixi viure les famílies al pis a canvi d'un lloguer social.

"Nosaltres no fem cap desperfecte, tenim cura del pis", ha afirmat Afuera que afegeix que de moment s'estan organitzant per moblar els pisos i aconseguir tot l'imprescindible perquè les famílies hi puguin viure de forma confortable.

La PAH espera el pitjor, que l'entitat bancària acabi demanat que desallotgin el pis. Tot i això, Afuera avisa -fent un joc de paraules amb el nom del moviment- que no "PAHraran" i que ocuparan tants pisos com necessiten. "El que no és just és que hi hagi gent sense casa quan hi ha milers i milers i milers de pisos buits", ha afirmat Afuera.

Reunió "molt tensa" amb Concepció Veray

La PAH ha avisat que la situació social cada vegada és pitjor i que s'ha arribat a una situació d'emergència. Segons detalla la plataforma en un comunicat, la PAH "ha estat i serà sempre una organització pacífica" però avisa que la "tasca de contenció" que fan cap a persones que viuen una situació de "desesperació" pot acabar desbordant-se.

Per això, demanen a ajuntaments, partits polítics i justícia que actuïn de forma ràpida i contundent per pal·liar la situació.

En el marc de demanar acció als polítics, la portaveu de la PAH Marta Afuera i la diputada del PP per Girona i regidora a l'ajuntament, Concepció Veray, es van reunir dilluns passat. A la reunió també hi era present el defensor del ciutadà, Ramon Llorente. La reunió va ser "molt tensa" i "dura", tant, que en acabar Llorente va decidir enviar una carta a Afuer per demanar-li que es disculpés amb Veray.

"Penso que la Concepció no es mereixia passar per una situació com la que va patir", diu el defensor del ciutadà a la portaveu de la PAH. Segons Llorente, les "acusacions" d'Afuera cap a Veray van "desenfocar" l'objectiu de la reunió i la situació va degenerar fins arribar a "insinuacions violentes que no podem avalar ni admetre sota cap concepte". El defensor del ciutadà demana a Afuera que demani disculpes a Concepció Veray.

"Crec Marta, que t'ha mancat la serenor i el respecte necessari cap a una persona que és diputada i regidora per voluntat popular. Amb referències a la violència dels carrers no es fa cap bé ni a la societat ni a la causa dels afectats per la hipoteca. El que cal és ànim serè per buscar complicitats i fomentar el diàleg, un objectiu que amb amenaces o violència no podrem aconseguir", conclou a la seva carta el defensor del ciutadà.

Afuera ha admès que la reunió va ser "dura i tensa" però nega que amenacés Veray en cap sentit. Per això, la PAH ha denunciat que l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, s'hagi "cregut" la versió de Veray i, segons apunta Afuera, ha donat per fet en actes públics que les amenaces van existir. Afuera dóna deu dies a Puigdemont per rectificar i, sinó, amenaça amb emprendre accions legals.