La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va alertar ahir que tant els desnonaments que s'estan produint en municipis com Salt com els problemes generalitzats d'habitatge estan propiciant l'augment de pisos pastera. Segons va alertar ahir la portaveu de la Plataforma, Marta Afuera, moltes de les famílies que han estat desnonades se n'han anat a viure amb familiars o amics, de manera que s'han acabat formant pisos-pastera on conviuen fins a una quinzen o una vintena de persones sense aigua ni llum "i en unes condicions de pobresa extrema". Segons Afuera, tant l'Ajuntament de Salt com altres administracions "miren cap a un altre costat" davant d'aquesta situació.

Ahir feia just un any, el desnonament d'una família amb dos criatures a Salt va acabar amb un enfrontament entre la PAH i els Mossos d'Esquadra, deixant com a resultat denúncies creuades entre la Plataforma, que va acusar el cos policial d'haver causat cinc ferits, i els Mossos, que van denunciar dos membres de la PAH per "desobediència". De moment, el cas continua obert.

Ahir, la Plataforma va celebrar que des de llavors no s'ha produït un enfrontament similar, però va recordar que famílies desnonades com la d'aquell cas han hagut d'anar "pul·lulant" per cases de familiars i amics, ja que no tenien diners per a fer front a cap tipus de lloguer. Segons Afuera, això fa que hagi augmentat molt el nombre de pisos pastera on la gent viu en condicions molt difícils. La portaveu de la Plataforma va lamentar que les administracions no facin res per a solucionar aquest problema, i va desitjar que es produeixi "un canvi d'actitud" per part de l'Ajuntament.

Els pisos ocupats, "com bolets"

Per fer front a aquesta situació, Afuera va assegurar que la PAH continuarà "alliberant" pisos de bancs que estiguin buits i que hagin rebut ajuts públics. "Els pisos ocupats sortiran com bolets", va assenyalar Afuera. De moment, la PAH de Girona ja porta un mes instal·lada en un bloc del carrer Doctor Castany de Salt, i ja treballa per poder-ne "alliberar" més en el futur. De moment, però, la seva prioritat és consolidar l'ocupació que ja han fet. Una de les inquilines del bloc, Doris Pérez, va assenyalar ahir: "No volem caritat, sinó que volem recuperar la dignitat tot pagant un lloguer social d'acord amb els nostres ingressos".

Els membres de la PAH van tenir ahir parada pròpia per Sant Jordi, on van vendre samarretes amb el lema "STOP desnonaments", i també van aprofitar per protestar davant de les parades d'alguns partits polítics, com ara CiU.