L'Ajuntament de Girona va anunciar ahir que compensarà econòmicament els veïns afectats per les obres de llarga durada que hi hagi a la ciutat. Hi haurà convocatòries per obtenir subvencions que es regularan per dues bases: unes bases específiques per les obres municipals que tinguin una durada més llarga de sis mesos i unes altres per obres públiques no municipals superiors a un any de durada.

Els primers treballs que seran objecte de subvenció seran les obres del TAV que s'estan executant a Sant Narcís. En concret, el consistori compensarà amb una subvenció sobre l'impost de béns immobles (IBI) els propietaris d'immobles de les zones afectades.

Dues zones diferenciades

Concretament, la convocatòria, que s'obrirà en els propers dies, té per objecte atorgar una subvenció per compensar els veïns de la zona entorn al Parc Central i a la Plaça d'Europa "per les molèsties ocasionades durant un període perllongat en el temps de les obres del TAV". La subvenció consistirà en l'atorgament a les persones propietàries dels immobles de la zona d'una quantitat equivalent a un percentatge de l'IBI corresponent a l'any 2012. El procediment de la subvenció serà a través de concessió directa. L'Ajuntament ha reservat uns 352.000 euros en total. Per a l'atorgament de la subvenció s'estableixen dues categories d'afectació. A la zona 1 l'import de la subvenció serà del 90% del percentatge de l'IBI. En aquesta àrea s'inclouen habitatges del carrer Bisbe Sivilla, Avinguda Sant Narcís, Plaça d'Europa i un tram del carrer Gironella (el més proper a la plaça d'Europa).

A la zona 2, l'import de la subvenció en aquest cas serà del 50% del percentatge de l'IBI), és per on hi van passar els camions, hi ha el carrer Manel Bonmatí, un tram del carrer Mare de Déu del Remei, un tram de l'Avinguda Sant Narcís, el carrer Oviedo i un tram de la Carrera Santa Coloma.

Obres municipals

Pel que fa a obres municipals amb una durada superior a sis mesos i que suposin un benefici general (per a la tota la ciutat) superior al benefici que les obres reportin als immobles de la zona afectada, la subvenció consistirà en l'atorgament a les persones propietàries, usufructuàries, superficiàries, o concessionàries dels immobles de la zona, d'una quantitat equivalent a un percentatge de l'IBI corresponent a l'any anterior a la publicació de la convocatòria, que orientativament suposarà un màxim del 90% i un mínim del 25 per cent en funció de la durada de les obres i el grau d'afectació de l'immoble.

"Des de l'equip de govern posem en pràctica aquestes mesures per tal de compensar les molèsties que puguin patir els veïns i les veïnes de Girona en obres que siguin de llarga durada i de ciutat".

En aquest sentit, va recordar que d'aquí pocs dies s'obrirà la convocatòria per presentar les sol·licituds per a les "subvencions dels veïns i comerços afectats per les obres del TAV, que han patit una gran incomoditat i un perjudici", ha explicat la regidora Maria Àngels Planas.