L'èxit de Temps de Flors a Girona se sol mesurar amb el temps que es necessita per recórrer el carrer de la Força. I si aquest és l'indicador, els milers de persones que van col·lapsar els carrers del Barri Vell per veure, olorar i, sobretot, fotografiar els 145 espais florals semblen presagiar que la 58a edició de la mostra floral tornarà a ser multitudinària.

Temps de Flors arriba enguany en un moment dolç per a la ciutat, gràcies al ressò internacional que ha tigut la proclamació d'El Celler de Can Roca com a millor restaurant del món i la pugna del Girona FC per pujar a primera divisió (malgrat l'ensopegada d'ahir). L'Ajuntament està disposat a aprofitar aquest interès mediàtic i per això l'edició d'aquest 2013 ha volgut obrir-se més que mai a món, amb mostres florals a Saragossa, Perpinyà i Madrid i la participació en el Festival Internacional d'Arts de Salisbury (Anglaterra).

També per això, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va acompanyar els regidors gironins en la inauguració de la mostra floral, per tal d'exemplificar les noves sinergies que es poden crear entre les dues ciutats gràcies a l'entrada en funcionament del tren d'alta velocitat (TAV), que les uneix en qüestió de 35 minuts. "Aquest festival reuneix la cultura, l'art, la innovació i la creativitat, i als barcelonins ens fa enveja sana", va assenyalar Trias. L'alcalde barceloní va considerar que la capital de Catalunya ha d'estar "al servei de totes les ciutats del país", i va considerar que la mostra floral "sintetitza tot allò que volem ser: un país de cultura, de coneixement i de benestar".

En una línia similar, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va destacar la "transcendència" de les relacions entre les dues capitals, i va considerar que es troben "a les portes d'una nova era privilegiada de relacions que hem de saber aprofitar en benefici mutu". Per això, va assenyalar que la ciutat rebrà "amb els braços oberts" tots els barcelonins que vinguin a la mostra.

Puigdemont creu que la ciutat "està més al mapa que mai", i això el fa ser optimista. Segons va explicar, tant restauradors com hotelers tenen "molt bones expectatives", i va agrair la implicació dels diferents sectors de la ciutat. Segons l'alcalde, quan CiU va agafar les regnes del govern gironí, va comprovar que Temps de Flors era un èxit, però va decidir que si s'estancaven, tenien el risc de morir d'èxit o d'anar reculant. Per això, va assenyalar, cada any han anat buscant elements d'innovació, per tal que la proposta no quedi caduca quan es troba ja a les portes del seu 60è aniversari.

I, de moment, les novetats han estat benvingudes. La segona edició del festival A Capella, que té lloc a la plaça Independència, va congregar un gran nombre de públic, mentre que nous espais com el claustre de Sant Pere de Galligants van tenir una bona acollida.

La inauguració, a més, va comptar amb uns convidats d'excepció: els Marrecs de Salt, que van fer un pilar de quatre i un 3 de 6 amb agulla. La regidora de Turisme, Coralí Cunyat, va tenir un record per a tots els treballadors municipals i col·laboradors de la mostra, tot recordant especialment Maria Cubarsí, que enguany no hi va poder assistir per motius de salut. Cubarsí es va endur un gran aplaudiment per part dels presents.

Girona, doncs, ha donat ja oficialment el tret de sortida a una setmana que mostra una cara diferent de la ciutat... sempre que s'hi vagi preparat per estar-se una bona estona al carrer de la Força, això sí.