Nou episodi en la "guerra de l'aigua" al bloc ocupat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a Salt (Gironès) per oferir-lo a famílies sense recursos. El nou intent per tallar-los l'aigua ha generat tensió amb la policia. Segons la PAH, a les dues de la matinada l'empresa els ha tallat l'aigua i han bolcat formigó dins l'embornal per evitar que tornessin a obrir el subministrament. Al matí, operaris de l'empresa custodiats pels Mossos d'Esquadra han tornat al lloc amb l'objectiu de soldar la tapa. Per evitar-ho, membres de la PAH s'han assegut sobre la tapa i han oposat resistència passiva. Finalment, l'empresa ha desistit i cap a les 12 del migdia la PAH ha restablert l'aigua.

La PAH Girona creu que hi ha una veritable "guerra de l'aigua" oberta perquè des que van ocupar el bloc de Salt fa gairebé dos mesos els han tallat el subministrament fins a quatre vegades. Les famílies que viuen al bloc recorden que estan disposats a pagar tots els subministraments però que per ara no poden fer-ho perquè no els deixen empadronar-se als pisos i, per tant, no poden donar d'alta els serveis.

Aquesta matinada, cap a les 2, els han tornat a tallar el subministrament i, a més, han omplert l'embornar amb formigó per dificultar que la PAH tornés a donar d'alta el pas de l'aigua pel seu compte. Al matí, membres de la PAH han intentat eliminar el formigó i tenir accés a la clau de pas però llavors han arribat operaris de l'empresa d'aigües, custodiats pels Mossos d'Esquadra i la Policia Local. "Venien amb la intenció de soldar la tapa perquè no la poguéssim tornar a obrir", ha explicat Míriam Vidal, membre de la PAH.

Per evitar-ho, uns quants membres de la plataforma s'han assegut sobre la tapa. "Els Mossos han intentat impedir-ho i han empentat dues companyes que han acabat agredides", ha explicat Vidal. Uns sis activistes han fet resistència pacífica asseguts sobre l'embornal mentre una dotzena de persones es concentraven al voltant per donar-los suport.

Al cap d'un minut, els operaris han desistit i tant la companyia com els agents han marxat. Llavors, la PAH ha tret el formigó i ha tornat a activar el subministrament d'aigua per al bloc.

Quan han obert l'aigua han començat a rajar litres i litres d'aigua d'un hidrant dels Bombers que hi ha al costat de l'hospital Santa Caterina. La PAH sosté que cada vegada que els tallen el subministrament també inhabiliten la sortida d'aigua per als Bombers, amb els problemes de seguretat que això pot suposar.

La PAH ha comptat amb el suport de regidors de la CUP i també d'ICV. Els ecosocialistes critiquen que "durant el dia" l'ajuntament de Salt es comprometi a treballar perquè puguin donar d'alta els subministraments i "de nit" avalin que els tallin subministraments bàsics.