Final del serial dels contendidors de Girona. Els dos regidors del PP, Concepció Veray i Cuca Mascort, i el no adscrit, Carles Palomares, donaran suport a l'equip de govern de CiU en l'operació que ha de permetre la renovació de tots els contenidors de la ciutat aprofitant una subvenció europea de dos milions que li financia el 80% del cost total, estimat en uns 2,5 milions d'euros. Ho faran en un ple extraordinari que, molt probablement, se celebrarà el 27 de maig.

La compra consistirà en 2.833 contenidors de plàstic. L'alcalde, Carles Puigdemont, va agrair ahir mateix el suport dels tres edils i va recordar que la compra era "un tema d'interés general per la ciutat".Va explicar que havia negociat amb els grups amb els quals podien "entendre millor" la necessitat de la compra dels contenidors. "No buscaré els que no han complert el pacte que va servir per aprovar els pressupostos", va dir en referència a PSC i ICV-EUiA que van validar els pressupostos per l'any 2013 i que incloïen aquesta operació.

El canvi de parer del PP es deu a diferents reclamacions populars que el govern local ha estimat, segons va explicar ahir Cuca Macort. Per exemple prioritzar el soterrament de contenidors. El contracre ja preveu fer-ho en 200 unitats però el PP reclamava més concreció. Per exemple, aquest mateix any se soterraran els de la plaça de sant Domènec. El PP també demanava que la recollida dels contenidors de matèria orgànica a l'eixample es mantingués en sis dies la setmana i no en tres, com es preveia un cop comprats els contenidors.

L'acord entre CiU i PP també contempla que els 2.762 contenidors que hi ha ara repartits per la ciutat es donin gratuïtament a més d'una desena de centress especials de trebalsl i empreses d'inclusió social per tal que els reparin i els venguin. Sobre aquest punt, l'alcalde va explicar que "si algú tenia algun dubte si amb el canvi de contenidors hi havia llocs de treball en risc, ara es veurà que no". Fins ara, la reparació de contenidors anava a càrrec d'aquests etres, i amb la compra de tots els contenidors nous, no haurien estat necessaris els seus serveis. Mentrestant, la popular Cuca Mascort va deixar clar que la generació de llocs de treball sempre ha estat una de les seves preocupacions.

Per la seva part, el regidor no adscrit, l'expopular Carles Palomares, ha destacar que la compra dels nous contenidors millorarà la imatge de la ciutat i la qualitat del servei (amb meny soroll i contenidors més fàcils de netejar). També va valorar molt positivament que els contenidors vells es donin a les empreses del tercer sector que estan patint les conseqüènices de la crisi econòmica.

La compra de contenidors és, de fet, una modificació del contracte actual de 98 milions d'euros amb l'empresa que forma part de "Girona + Neta" juntament amb l'Ajuntament: Fomento de Construcciones y Contratas. La modificació és el que, segons l'oposició, és arriscada ja que l'adjudicació del servei en època del tripartit, poc abans de les eleccions, està als jutjats perquè l'empresa que va quedar en segona posició, Urbaser, va presentar un contenciós en no estar d'acord amb el resultat del concurs.

Això és el que ahir mateix la portaveu del PSC, Pia Bosch, va tornar a recordar un cop va tenir coneixement de l'acord. "la seguretat jurídica queda igualment amenaçada", va etzibar. En aquest sentit va demanar veure el suposat informe que avala que l'operació no suposa cap risc per al contracte que ja és als jutjats. "Si perdem el contenciós, la indemnització serà multitudinària i més amb la modificació del contracte", va afirmar. Bosch va dir que els punts de l'acord no la convencien. A parer dels socialistes, la subvenció europea per projectes de sostenibilitat es podria haver destinat a altres aspectes que generessin ocupació i va recordar que el contracte actual ja preveia tant la renovació de 1.610 unitats en mal estat i la reparació de 1.152 contenidors que efectuarien empreses del tercer sector.

Pel que fa a ICV-EUiA, Joan Olòriz també va recordar l'existència del contenciós i que aquest fet anteriorment havia preocupat el PP, que ara validava la compra. Per a l'ecosocialista els acords de CiU amb PP i Palomares són "menors". A més, va qüestionar que la utilitat de donar els contenidors als centres especials. Diari de Girona va intentar, sense èxit, contactar amb el portaveu de la CUP, Jordi Navarro.