L'Ajuntament de Girona controlarà a partir d'ara que les terrasses dels bars tanquin entre mitjanit i dos quarts de dues de la matinada. Segons ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Marta Madrenas (CiU), feia molts anys que, malgrat que l'ordenança establia que s'havien de tancar a les deu de la nit, a la pràctica no es complia mai aquest horari, ja que algunes terrrasses estan obertes fins a les tres de la matinada. Per això, l'Ajuntament ha decidit que a partir d'ara aplicarà "amb contundència" el nou horari, que es decidirà amb criteris tècnics tenint en compte els nivells de contaminació acústica als diferents carrers del Barri Vell, la Devesa i el Mercadal.

Aquesta és una de les principals mesures del pla de xoc per mitigar els efectes de l'oci nocturn que l'equip de govern de Girona va presentar ahir a les associacions del Barri Vell-Sant Fèlix, Barri Vell-Força, Devesa-Güell, Mercadal i Figuerola-Bonastruc. L'Ajuntament també es planteja aplicar les restriccions incloses en el Pla Especial d'Usos Recreatius -on s'estableix, entre altres, una distància mínima de 75 metres entre locals d'oci nocturn o el fet que no es puguin obrir locals en carrers més estrets de sis metres- a totes les categories de bars. Mentre el govern local pren una decisió, en el ple d'aquest mes de juny s'aprovarà una moratòria en l'atorgament de llicències per a nous locals d'hostaleria i oci en els tres barris afectats. Aquesta suspensió de llicències podrà allargar-se fins a un any, mentre l'Ajuntament pren una decisió.

Una altra mesura consistirà a ampliar amb deu efectius les zones d'oci nocturn, que podran ser policials o també agents cívics. Aquests reforços treballaran en els horaris de més conflictivitat i en els dies en què hi ha més volum d'oci nocturn. En aquest sentit, s'oferirà una formació específica per als agents policials que treballin en tasques relacionades amb l'oci nocturn, per tal que les actes siguin impecables i els expedients puguin continuar fins al final. A més, l'equip de govern ha assumit el compromís polític que totes les sacions econòmiques que s'obtinguin per conductes incíviques relacionades amb l'oci nocturn es destinaran a mesures correctores per lluitar contra aquest problema.

El consistori també s'ha compromès a fer més revisions d'ofici per veure si els locals compleixen amb les llicències que tenen atorgades: és a dir, que si són un bar, actuen realment com a tal i no com a bar musical. Segons Madrenas, aquestes revisions ja s'han començat a fer i a partir d'ara s'intensificaran. Finalment, també s'intentarà concienciar els estudiants i fer-los partícips dels problemes derivats de l'incivisme, amb l'objectiu d'ajudar a reduir les conductes incíviques.

Segons va explicar Madrenas, per tal de controlar que es compleixen les accions del pla de xoc, es crearà un grup de seguiment amb representants de les associacions de veïns implicades, els regidors dels barris i el regidor de seguretat.