El ple de dilluns de l'Ajuntament de Girona ha de servir per aprovar un augment del 3,6% en el rebut de l'aigua. Aquest increment ja estava previst en la pròrroga del contracte a l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià, aprovada el passat mes de març. Els partits de l'oposició, tanmateix, no veuen clar aquest increment en l'actual context de crisi, i consideren que l'equip de govern hauria de negociar perquè l'augment de l'IPC no s'apliqués, almenys, durant aquest 2013. El regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, adverteix que, si el ple no aprova l'increment, s'estarà incomplint el contracte amb l'empresa, amb tots els problemes legals que això comportaria.

L'Ajuntament de Girona va acordar al març prorrogar el servei de subministrament d'aigua a l'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià per vuit anys més, malgrat que alguns col·lectius, com l'Ateneu Naturalista, i alguns partits, com la CUP i ICV, n'havien demanat la municipalització. La pròrroga del contracte va comptar amb els vots a favor de CiU i el PP, ja que el PSC es va abstenir i tant la CUP com ICV-EUiA van votar-hi en contra. El contracte incloïa una puja anual de l'IPC, que enguany serà del 3,6%, i l'augment s'haurà de ratificar en el ple de dilluns.

De moment, però, el govern de CiU encara no té cap suport garantit per a l'aprovació, ja que tots els partits s'hi han mostrat reticents al considerar que la difícil situació econòmica hauria de fer que no s'apliqués enguany l'increment de l'IPC. La portaveu del PSC, Pia Bosch, recorda que un dels motius pels quals el seu partit es va abstenir en la pròrroga del contracte va ser, precisament, per la inclusió d'aquesta clàusula d'augment de l'IPC, que no estava inclosa en l'anterior contracte. Als socialistes no els sembla que sigui el moment d'apujar al preu de l'aigua i tenen clar que no votaran favorablement a l'acord, tot i que encara no han decidit si s'abstindran o s'hi mostraran en contra.

El PP tampoc té clara la seva posició. Malgrat que en el seu moment van donar suport a la pròrroga, van mostrar-se preocupats perquè els preus no pugessin. Per això, la seva portaveu, Concepció Veray, creu que "no és el moment" d'aplicar un increment lineal del 3,6% per a tots els ciutadans. De tota manera, Veray espera poder parlar amb l'equip de govern per veure si hi ha alguna possibilitat de no aplicar l'IPC durant aquest any abans de prendre una decisió sobre el vot popular.

CUP i ICV, en canvi, ja tenen clar que molt probablement votaran en contra de l'augment tarifari, tal com ja van fer amb la pròrroga del contracte. La CUP recorda que ells sempre han defensat que hauria de ser l'Ajuntament qui gestioni l'aigua i per tant s'oposen a qualsevol tipus de privatització, especialment si va acompanyada d'un augment tarifari. Els independentistes recorden que hi ha moltes famílies que tenen problemes per fer front al pagament de l'aigua, i creuen que un augment de preus no serà la solució.

Pel que fa a ICV, Joan Olòriz assegura que veu "fora de lloc" l'increment de l'IPC, ja que l'Ajuntament va congelar impostos i veuria "raonable" que aquest criteri s'apliqués també a l'aigua. Olòriz creu que al març es va desaprofitar "un moment fantàstic" per a fer-ne la munipalització, i afirma que, ja que es va aprovar la pròrroga del contracte, hauria estat "una excel·lent targeta de presentació" que l'empresa mixta no apliqués l'IPC durant aquest primer any.

El regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega (CiU), recorda que l'increment de l'IPC està inclòs en el contracte, i per això s'ha de complir. "Si no s'aprova, s'estarà incomplint un contracte", alerta. Per això, s'està reunint amb tots els grups municipals per tal d'explicar-los la situació. A més, els ha convidat a formar part d'un equip de treball que està impulsant la creació d'una tarifa ecosocial per a les famílies amb menys recursos que promogui també l'estalvi de l'aigua. Segons Fàbrega, han demanat ja diverses dades a l'empresa per tal de tirar-les endavant. El regidor opina que, si s'aplica el 3,6% d'IPC, l'empresa tindrà més marge per a aplicar aquesta tarifa especial.