Després que el passat dilluns Carles Puigdemont fes balanç del dos primers anys de mandat, ahir va tocar el torn als tres regidors de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). El portaveu de grup, Jordi Navarro, i els edils Anna Pujolàs i Carles Bonaventura, van aprofitar el context d'un esmorzar tertúlia per valorar el transcurs de la legislatura i per destacar les aportacions que preveuen durant els propers anys.

Des de la formació es va demanar fugir de la convencionalitat per superar l'actual situació de crisi. "La situació actual de catàstrofe econòmica i social que s'està vivint a la ciutat no es pot superar amb fórmules convencionals que s'utilitzen des de fa dècades. És absolutament il·lús i forassenyat pensar que ho podem solucionar amb els mateixos mètodes. Calen propostes noves i trencadores", va reclamar Navarro. Segons el portaveu, cal apostar "per un canvi de model, de tendència, que ni CiU ni PSC poden oferir".

Respecte a la gestió de Puigdemont, Navarro va dir que durant aquests darrers dos anys ha quedat palesa l'existència d'un "Govern afeblit aritmèticament, un fet que es tradueix en la dinàmica diària i mensual dels plens municipals".

Bona part de les crítiques van arribar quan el partit va fer esment a la situació dels barris gironins. "Existeix una tendència iniciada a Girona des de fa molts anys i que amb l'actual Govern s'ha agreujat: l'establiment definitiu d'una ciutat de dues velocitats, la d'una Girona cèntrica i elitista i una Girona dels barris i popular", va ressaltar Navarro. El regidor també va destacar que, "per més declaracions grandiloqüents que faci Puigdemont, molts barris de la ciutat continuen sentint-se menystinguts".

D'altra banda, la tertúlia també va servir per repassar les conseqüències derivades de la crisi, com ara l'atur a la ciutat. "Des de fa dos o tres anys ens movem entre els 7.000 i els 7.500 aturats, un problema estructural que demostra que les polítiques de l'actual gestió no donen resultats", va comentar Navarro.

En clau sobiranista, la formació considera que hi ha hagut "un avenç", però no comparteixen les "polítiques d'independentisme de cap de setmana" que aplica Puigdemont. Segons Bonaventura, des de la CUP sempre s'ha defensat que "el món local té un paper molt important en el procés de construcció nacional, i entenem que l'Ajuntament de Girona ha de ser una de les figures capdavanteres".

Una "ciutat cohesionada"

L'objectiu de l'agrupació durant els pròxims dos anys és lluitar per tal de convertir Girona en "una ciutat inclusiva socialment i cohesionada pel que fa a barris" que esdevingui "un referent de catalanitat i de la cultura popular".

Navarro també va apuntar que continuaran plantant cara a les retallades i a la crisi i defensaran unes polítiques mediambientals que, segons va destacar, "han reculat molt" amb la gestió de l'actual Govern.