El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha instat el cap de protocol i comunicació, Josep Maria Amargant, a fer públics tots "els merders que diu que s'ha dedicat a tapar". Giraut ha assegurat que tant ell, com el conjunt de diputats com tota la societat civil "volen saber" tots els draps bruts que suposadament hi ha amagats en el si de la institució. El president ha justificat que la retirada d'atribucions a Amargant no s'ha fet per venjança ni per ressentiment, sinó per una simple "pèrdua de confiança personal". Giraut també ha presentat les resolucions del servei de recursos humans que rebutja "irregularitats" en el nomenament o en les condicions laborals dels assessors.

"No ens podem dedicar a tapar-nos les coses els uns als altres", ha afirmat Joan Giraut que ha defensat "l'honorabilitat" de la Diputació de Girona com a institució. Per això, per esvair tots els dubtes, ha reptat Josep Maria Amargant a fer públics, a través dels mitjans de comunicació, tots i cadascun "dels merders" que diu que ha ajudat a tapar al llarg dels anys.

Joan Giraut ha parafrasejat el que el mateix Josep Maria Amargant hauria dit a l'exassessora Minerva Amador durant el dinar al Tir Olímpic quan, suposadament, negociaven una sortida pactada per evitar que el cas dels suposats tocaments arribés als jutjats. "Ell diu: fa molts anys que em dedico a tapar merders", ha llegit Giraut per, a continuació, demanar-li que deixi d'insinuar que encara té més draps bruts per treure i que ha tapat més escàndols al llarg de la seva trajectòria com a cap de protocol i comunicació.

"Pel bé de la institució que em consta que s'estima, i molt, li demano que els faci públics, no que me'ls expliqui a mi, sinó que els faci públics als mitjans de comunicació", ha demanat Giraut que creu que tothom té dret a saber si realment hi ha hagut escàndols dins la Diputació de Girona que s'han tapat per evitar que sortissin a la llum. "Li demano que els faci públics tots, no una part, els volem saber tots, jo el primer i l'opinió pública també", ha afirmat Giraut.

Pèrdua de confiança

El president de la Diputació de Girona ha convocat una roda de premsa per abordar polèmiques que han esquitxat la institució en les darreres setmanes. Joan Giraut ha negat que tragués atribucions a Amargant -que continua essent el cap de protocol però ja no s'encarrega de la vessant de comunicació- per venjança o ressentiment. "Es tracta d'una pèrdua de confiança en ell", ha afirmat el president.

De fet, segons ha detallat, quan el van proclamar president de la Diputació de Girona després de la sortida de Jaume Torramadé, forçat a dimitir per l'afer de les denúncies creuades a Minerva Amador, ja hi van haver persones de la seva confiança que li van recomanar que apartés Amargant, molt implicat en el cas.

"En aquell moment li vaig voler fer confiança", ha explicat Giraut que ha assenyalat que, amb les darreres informacions aparegudes, ha acabant perdent la confiança en ell. "Ha existit una pèrdua de confiança del president cap a la seva persona", ha afirmat Giraut.

Càrrecs de confiança i assessors

Joan Giraut també ha fet públic el dictamen del servei de recursos humans de la Diputació de Girona en relació a les demandes entrades pel mateix Amargant com a president de la Junta de Personal i representant de la Central Sindical de Funcionaris (CSIF) on denunciava irregularitats en els càrrecs de confiança i els assessors. Amargant denunciava que cinc càrrecs d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) cobraven de la Diputació de Girona però no hi anaven mai.

La resolució del servei de recursos humans a les denúncies descarta qualsevol tipus d'irregularitat i descarta les peticions formulades per Amargant, que reclamava que els cessessin i que retornessin els diners que havien cobrat a la tresoreria de la Diputació de Girona.

Segons recursos humans, Amargant ha confós règim jurídics: el del personal directiu de l'Estatut Bàsic d'Empleat Públic, encara no reglamentat, i el del personal eventual directiu que recull la normativa catalana de funció pública. Com que encara no està normativitzat, no hi ha pogut haver irregularitat. A més, també ressalten que els càrrecs de confiança els nomena i cessa cada grup i tenen "naturalesa política". Per això, conclouen que és cada grup el responsable de cessar assessors en funció del canvi de mandat o de pèrdua de confiança i no hi ha "fiscalització jurisdiccional".

Giraut assegura que té plena confiança en el dictamen de recursos humans i, per tant, entén que no estan fent res mal fet. Tot i això, no descarta que el cas s'acabi resolent per la via judicial si Amargant es decideix a denunciar-ho davant la fiscalia o al jutjat. "No hi ha ni corrupció, ni tràfic d'influència, ni desviacions de poder", ha afirmat Joan Giraut.

El president, però, sí que ha volgut fer una reflexió entorn als assessors. Per a Joan Giraut, els partits polítics necessiten una estructura per poder funcionar i cal tenir una llei de finançament de partits eficaç que dibuixi com han de rebre els diners. "Els partits necessiten una estructura amb gent alliberada perquè faci feines", ha afirmat Giraut que exposa que aquests treballadors són necessaris per al funcionament dels partits. "Si ens dediquem a la política per romanticisme o per amor a l'art deixem-ho així, però sinó, hem de tocar de peus a terra i fer una llei per finançar els partits polítics", ha conclòs.