La rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, ha lamentat que el claustre s'hagi pronunciat sobre aspectes que no són de la vida acadèmica. Aquest divendres, per només dos vots de diferència, la UdG ha aprovat deixar de convidar membres de la Corona a cap dels seus actes. Geli ha mostrat respecte per la decisió però també ha advertit que el claustre no és l'espai per debatre aquests assumptes. "Entrar en precisions polítiques no és el paper del claustre", ha dit. La rectora també ha lamentat els recursos que s'han esmerçat en la celebració de les dues sessions, l'ordinària de dimarts i l'extraordinària d'avui. Segons calcula, la universitat s'ha gastat entre 6.000 i 7.000 euros.

La rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, ha remarcat que la universitat és sobirana i que les decisions que pren el claustre "s'han d'acceptar". No obstant aquest discurs, Geli no ha amagat que no considera que sigui al claustre on s'hagin de tractar temes de caràcter polític com els que s'han debatut aquest divendres, a proposta d'estudiants i membres del PAS.

El claustre ha votat quatre punts que van quedar pendents en la sessió de dimarts i ha calgut fer un segon claustre extraordinari per parlar-ne. Concretament, els punts demanaven declarar persona non grata el ministre Wert, practicar la sobirania fiscal, deixar de convidar membres de la Corona als actes i desvincular-se de la Fundació Príncep de Girona.

De tots ells, només s'ha aprovat el referent a no convidar la Corona, tot i que amb algunes modificacions, com la de treure el punt que demana que cap membre de la UdG participi en actes on també hi assisteixin membres de la reialesa espanyola. Geli ha especificat que aquest és un acord que arribava al claustre presentat de manera "unilateral" per membres del PAS i que abans de dimarts no n'havia tingut coneixement. "No vam tenir cap oportunitat de fer-ne un debat previ", ha assenyalat.

En el decurs del claustre, la rectora ha remarcat que només en el punt en què hi ha hagut diàleg i que els ponents s'han avingut a canviar allò que la majoria demanava s'ha assolit l'acord. Per això, ha assegurat que hi ha una "manca de diàleg" entre professors, alumnes i PAS i ha instat tothom a fer un pas per "entendre's". "La realitat de la crisi és que tots estem patint i ens hem d'entendre entre nosaltres", ha demanat.

La rectora també ha reflexionat entorn a la necessitat de tenir debats "productius" i ha demanat que, si es dedica temps i diners per a aquestes sessions, se'n tregui profit. Segons calcula, la celebració dels dos claustres d'aquesta setmana ha tingut un cost d'entre sis i set mil euros en concepte de sous de professorat i treballadors que, durant aquelles hores, han estat cobrant però no han pogut avançar en la seva feina habitual.

Geli també considera que es podria haver aprovat un acord per mostrar el rebuig contra la política educativa del ministre Wert si els estudiants haguessin atès les recomanacions de la rectora i d'altres degans. Els professors optaven per no demanar que se'l declari persona non grata sinó, per exemple, per demanar-ne la dimissió. "Tots estem d'acord que les polítiques del ministre son nefastes i a tots ens hagués agradat aprovar una declaració de rebuig però els estudiants s'han bloquejat", ha valorat Geli.