Es evident que, més enllà d'altres qüestions municipals i polítiques de caràcter urgent que passen aquest juliol pels primers pressupostos participats, per les terrasses que han de tancar a l'hora de la ventafocs i pels imponderables habituals, el que aquests dies es cou a la ciutat té a veure amb l'oferta formativa superior que Girona posa per al curs 2013-2014 a l'abast dels joves estudiants. És temps de matrícules i matriculacions.

Girona s'anuncia com una ciutat universitària. A mi, m'agrada més "Ciutat Educadora" que ho abraça tot, però és cert que, si hi ha alguna cosa que de debò ha canviat a Girona i que ha fet canviar Girona, és la Universitat. El dia que l'alcalde Nadal va decidir canviar -permeteu-me dir-ho així de planer- soldats per estudiants va obrar la més gran transformació urbanística, arquitectònica i humana de la ciutat en segles; el dia que una colla de tossuts i entossudits professors i prohoms de la cultura gironina (especial esment per a Modest Prats i Josep Maria Nadal) van aconseguir, no pas amb poques dificultats, restituir i refundar la Universitat de Girona i la van dotar d'estatus propi, d'entitat pròpia, van fer el més gran servei a la ciutadania en segles.

Tot i que el 1446, Alfons el Magnànim va concedir privilegi a la ciutat per impartir titulacions de gramàtica, retòrica, filosofia, teologia, dret i medicina, no va ser fins al 1572 que es va posar en marxa l'Estudi General. Va durar fins al 1717, quan Felip V el va suprimir amb totes les altres universitats catalanes. Entre 1869 i 1874, l'Ajuntament de Girona va crear la Universitat Lliure de Girona. S'oferiren dret i farmàcia. Res més no se sabé d'estudis universitaris (llevat dels estudis de Teologia al Seminari Conciliar i de l'Escola Normal de Mestres) fins als anys 60-70 del segle XX.

A finals dels anys 60, aparegueren dues noves iniciatives: l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica, que depenia de la UPC i que va començar a oferir classes el curs 1973/74; i el Col·legi Universitari de Girona (CUG) que depenia de la Universitat Autònoma de Bellaterra (UAB), amb una secció de ciències i una de lletres, que va començar a funcionar l'any 1969. Al cap d'uns anys es va recuperar l'Estudi General depenent de la UAB que impartia humanitats, empresarials, ciències i ciències socials. La UdG no es va crear fins al 1991/92, sumant els estudis segregats de la UPC i la UAB. Així doncs, la UdG té poc més de 20 anys de solera. Està repartida en cinc zones o campus: Montilivi (Escola Politècnica Superior, Facultat de Ciències, Facultat de Dret, Facultat d'Econòmiques); Barri Vell (Facultat de Lletres, Facultat de Turisme, Facultat d'Educació i Psicologia); Centre (Facultat d'Infermeria i Facultat de Medicina); Parc Científic i Tecnològic.

Cal esmentar aquí dues Facultats gironines més: la UNED (La Universitat Nacional d'Educació a Distància), des de 1975 i la UOC (Universitat Oberta de Catalunya), ubicada recentment a Salt. I encara no podem oblidar l'Escola Oficial d'Idiomes i el Conservatori de Música, dues institucions que atorguen títols superiors.

Aquests són els estudis que es poden fer a la UdG de Girona el curs 2013-2014: del món dels negocis: Administració i direcció d'empreses; Comptabilitat i finances; Economia; Màrqueting Mediterrani; de l'univers de les ciències: Biologia, biotecnologia i Ciències ambientals; Química; de l'àmbit de la comunicació i les noves tecnologies: Audiovisual i Multimèdia; Comunicació Cultural; Publicitat i Relacions Públiques; del ram de les enginyeries i arquitectures: Arquitectura i Arquitectura Tècnica; Enginyeria: Agroalimentària, elèctrica, electrònica industrial i automàtica, tecnologies industrials, informàtica, mecànica i química; de les lletres més clàssiques i humanes: Filosofia; Geografia; Història; Història de l'Art; Llengua i Literatura Catalanes; Llengua i Literatura espanyoles; del terreny de les lleis: Dret; Criminologia; de l'esfera de la Salut: Fisioteràpia; Infermeria; Medicina; de l'espai de l'aprenentatge, el coneixement i el comportament humà: Educació Infantil, Primària, Social; Treball Social; Pedagogia; Psicologia; del camp l'esport: Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport; del negoci del Turisme: Gestió Hotelera i Turística; Turisme.

La ciutat ha d'estar orgullosa de la Universitat. La gran assignatura pendent d'aquesta ciutat continua essent, però, la relació entre ciutat i universitat. Encara estan massa allunyades.