"Hem demostrat que som capaços de fer-ho i ara hem de demostrar que som capaços de fer-ho més bé". Amb aquest missatge que barrejava l'optimisme i la crítica es va expressar ahir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, en el moment de fer balanç de la votació dels primers pressupostos participats que ha viscut la ciutat en la seva història. Hi havia 65.186 persones empadronades amb dret a vot per escollir les inversions als barris on viuen i van decidir votar 1.444 ciutadans. O sigui, un 2,22% del total.

L'alcalde va admetre que alguns aspectes del procés havien fallat tot i assegurar que "la difusió s'ha fet raonablement bé". Va indicar, per exemple, que hi ha gent que simplement no havia anat a votar com no ho fa en les eleccions però també que hi havia hagut ciutadans que "no s'han assabentat" de l'existència dels pressupostos participats i que ahir era la jornada de la votació. "És un deure que tenim per la propera edició", va assenyalar.

"Cal anar evolucionant i aprendre i entendre com millorar aquest model i anar a més", va dir. I ja va anunciar alguns temes que s'estudiaran per tal d'aconseguir superar la quantitat en les properes votacions. Per exemple, permetre més d'un dia de votació o la incorporació de les noves tecnologies. Tot i això, va assealar que en poblacions on s'han fet processos similars, els percentatges inicials són força semblants als de Girona.

Tot i això, va recordar que aquesta era "la primera experiència" i que havien demostrat que les consultes als ciutadans "són possibles, útils i necessàries" i han de servir per lluitar contra l'escepticisme de determinada població que considera que aquest tipus de processos "no serveixen per res" o diuen que els polítics "faran el que voldran". Al contrari, va dir que els projectes elegits a cada barri es faran realitat gràcies als vots dels seus residents i al treball de les Associacions de Veïns.

Els resultats barri a barri són desiguals si bé, allà on més implicació es va notar va ser en els que són més petits i la consulta va punxar en els veïnats amb més població. Per exemple, en percentatge, allà on va votar més gent va ser a la Pujada de la Torrassa (23,95% dels 167 empadronats amb dret a vot), a la Vall de Sant Daniel (13'17%), Campdorà- Gavarres (13,04% dels 184 veïns) i Mas Ramada (9,74% dels 390 habitants amb opció a votar). En canvi a veïnats com Can Gibert (14 vots de 4.329 possibles) o a l'Eixample (54 de 6.594) no es va superar l'1%.

Els projectes elegits, un a un

En total es faran 30 projectes a trenta barris (al Barri Vell la votació es farà al setembre) que sumen un milió d'euros. A Campdorà s'arranjaran les escoles; a Can Gibert es farà un projecte integral urbanístic- comunitari- educatiu; a Vista Alegre-Carme s'arreglarà el local social; a Devesa-Güell s'adequarà el local social; a Domeny- Taialà es farà una rampa entre la carretera de Sant Gregori i el carrer Adri; a l'Eixample s'eliminaran barreres arquitectòniques; a Figuerola-Bonastruc es posaran jocs infantils; a Font de la Pólvora es reconstruirà la font; a Fontajau es construirà una instal·lació per a les entitats del barri; a Germans Sàbat s'enderrocarà un pas a la Riera Bullidors; al Grup Sant Daniel s'iniciaran de les obres d'un ascensor inclinat; a Mas Ramada es millorarà el carrer Pineda; a Mas Catofa, la supressió d'un pas a la riera; al Mercadal se suprimiran barreres arquitectòniques; a Montilivi- La Creueta es guardan els diners per una futura escala mecànica a la Punta del Pi; a Montjuïc una zona d'estada al bosc darrere l'escola; a Palau-Sacosta-Avellaneda-Mas Xirgu s'arranjarà el local social, a les Pedreres per obrir un local social; a Pedret una pista poliesportiva (amb un empat amb els vots en contra); A Sant Pau una ludoteca; al Pont Major s'adequaran les deveses; a la Pujada de la Torrassa es millorarà l'accés al barri; a la Vall de Sant Daniel es reformaran les antigues escoles; a Sant Narcís hi haurà compensacions per afectats per les obres; a Sant Ponç es millorarà la plaça; a Santa Eugènia es farà un projecte integral; a Torre Gironella s'adequarà la plaça; a Torre de Taialà es posaran jocs infantils; i a Vila-roja s'ampliaran els jocs infantils de la plaça Picasso.