Molt probablement la muntanya se'ls ha quedat. Ahir arribaven males notícies des de l'Himàlaia pakistanès. Cinc dies després de perdre el contacte amb els tres muntanyencs que diumenge havien fet el cim del Hidden Peak (8.068 metres d'alçada) l'organització de l'expedició va comunicar ahir que s'han suspès les tasques de recerca. Entre els desapareguts hi ha el gironí Xevi Gómez, del Grup de Muntanya Sarrià. Gómez s'hauria perdut juntament amb el gallec Abel Alonso i el val·lisoletà Álvaro Paredes a causa del mal temps, quan la cordada iniciava el descens de la muntanya coneguda també amb els noms de G1 ó Gasherbrum I, un dels catorze cims de més de 8.000 metres d'alçària del planeta.

Les pitjors expectatives

Va ser un comunicat breu en un moment difícil per a les famílies dels tres alpinistes. En la nota s'indicava que "en un últim intent de localitzar els nostres companys amb vida, després de no contactar amb ells des del matí del dia 22, i com a conseqüència de la climatologia adversa aquestes dies en altura, hem fet un vol de reconeixement confirmant les nostres pitjors expectatives: els tres com?panys citats anteriorment han mort. L'equip de rescat de xerpes confirmen la mateixa notícia". L'escrit finalitzava demanant el màxim de respecte a familiars, amics i companys.

Els darrers dies les notícies ja eren poc esperançadores per a desesperació de les famílies i dels companys de l'expedició. "Encara que tots desitjaríem el contrari, seguim sense tenir notícies dels nostres expedicionaris ni l'equip de rescat ha aconseguit establir contacte visual amb ells", indicava un comunicat del dijous. Tot i que hi havia un grup de rescat en camps superiors, no aconseguien localitzar els desapareguts. A més, l'helicòpter pràcticament no podia enlairar-se perquè el temps li impedia. Continuar buscant suposaria un risc molt elevat per als altres expedicionaris, revelava a l'Agència Efe el responsable de l'empresa Aragón Aventura, Javier Garrido, una de les impulsores de l'expedició. "No es pot continuar la recerca dels cossos", va dir.

L'única alegria era el retorn al camp base dels altres dos ?com?panys que havien pujat amb ells però que havien fet mitja volta abans de coronar el pic. David López va ser el primer d'arribar a baix. Alfredo García, amb qui sempre s'havia mantigut el contacte des del camp base, va aconseguir arribar també a baix després d'haver hagut de passar diverses nits en camps intermedis i gràcies a un equip de rescat on finalment l'argentí Mariano Galván va fer-li de suport en el descens.

Des de Girona i Sarrià de Ter, la família i el Grup de Muntanya Sarrià es va enviar un comunicat on es van agrair les mostres d'ajut i d'afecte rebudes. També l'esforç de totes les persones que havien participat en l'intent de rescat i als mitjans de comunicació que havien estat pendents dels esdeveniments molt respectuosament. "Lamentem informar que les tasques de recerca han finalitzat oficialment", assenyalava la nota. I es demanava "el màxim de respecte cap a la seva intimitat en aquests moments tan difícils per a tots ells", per desig exprés de la família i de l'entitat excursionista.