L'equip de govern de Convergència i Unió va haver de retirar ahir de l'ordre del dia del ple extraordinari la licitació de les obres de reposició al carrer Bisbe Sivilla i a la plaça Montserrat, zones afectades per les obres del TAV. L'ajuntament havia negociat amb Adif perquè se'n fes càrrec però les negociacions no han fructificat i CiU havia decidit pagar amb diners del consistori els treballs, que ascendeixen a més de 3 milions d'euros.

No obstant això, l'oposició va anunciar que no donaria suport a aquestes licitacions per entendre que "hipotequen" el pressupost d'inversions de l'any vinent i l'alcalde va decidir retirar els punts abans de la votació.

El que sí es va aprovar va ser el projecte d'urbanització del carrer Bisbe Sivilla. En aquest sentit, CiU havia portat al ple de juliol l'aprovació del projecte d'urbanització d'aquesta zona, un dels àmbits afectats per les obres del TAV. L'equip de govern havia decidit prendre la iniciativa i, davant l'immobilisme d'Adif, avançar des del consistori els diners per fer l'obra. Com que encara no s'havia presentat el projecte als veïns -la reunió estava prevista per a l'endemà del ple- l'oposició va demanar posposar-ne l'aprovació.

Negativa a les licitacions

En el ple extraordinari d'ahir el govern de la ciutat no només va portar a aprovació el projecte de Bisbe Sivilla sinó també dos acords per licitar aquesta obra -per valor de 2,6 milions d'euros- i també de les obres de la plaça Montserrat, el projecte de la qual ja va rebre el vistiplau del ple, i que el consistori volia treure a licitació per 675.000 euros.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, va explicar que el pagament de les obres del carrer Bisbe Sivilla es faria aportant 597.000 euros de romanent de tresoreria que té l'ajuntament i que la resta -quasi 2 milions-, es pagaran amb el pressupost d'inversions del 2014.

Pel que fa a les obres de plaça Montserrat, valorades en 675.000 euros, 300.000 euros dels quals s'aporten amb la partida inclosa en el pressupost d'aquest any per a la reforma del passeig Canalejas, unes obres que encara no s'han impulsat perquè falta consensuar-les amb els veïns. La resta dels diners per reurbanitzar aquesta plaça (375.000 euros), també prevenien del pressupost d'inversions de l'any vinent.

Els grups de l'oposició no van donar suport a la convocatòria d'aquestes licitacions perquè van considerar que la fórmula de pagament de les obres "hipotequen" els pressupostos del 2014 ja que, segons van apuntar, més de 2,3 milions d'euros de les inversions aniran a pagar obres que, segons consideren, hauria d'haver fet Adif. Aquest any, el pressupost de Girona per a inversions ha estat de 6 milions d'euros.

El portaveu d'ICV, Joan Olóriz, va demanar que els diners del romanent i del passeig Canalejas es dediquin a "arranjar i netejar" la zona però que no es facin les obres, i va proposar fer un ple monogràfic a la tardor sobre les obres de reposició on tots els grups puguin definir quins projectes són "prioritaris".

Per part del PPC, la portaveu, Concepció Veray, va proposar que els diners del romanent i els 300.000 euros de la reforma de Canalejas es destinin només a fer les obres de la plaça Montserrat per evitar "hipotecar" el pressupost del 2014.

La CUP també es va oposar a la licitació d'aquestes dues obres i va posar de manifest l'incompliment que ha fet l'Estat amb Girona. El regidor Carles Bonaventura va demanar a l'ajuntament que, segons com evolucionin les negociacions amb l'Estat i si no s'arriben a acords, "no es descarti" portar Adif davant els tribunals.

La portaveu del PSC, Pia Bosch, va criticar la manera com l'equip de govern ha negociat amb Adif les obres de reposició, i els va retreure que no hagin aconseguit que pagui aquests projectes. "Dos barallen i un tercer, els ciutadans de Girona amb els seus impostos, reben les conseqüències havent de pagar les obres", va manifestar Bosch, que va qualificar de "xocant" que el govern en minoria hagi portat a aprovació del ple uns acords sense tenir garanties d'aprovar-los.

Per la seva banda, el regidor d'Urbanisme i regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, va destacar la importància d'aquestes obres perquè suposen recuperar el 70% de l'espai del Parc Central. A més, va alertar que, amb l'oposició del ple, les obres s'endarreriran i hi haurà "un any i mig més de tanques a la zona".

"La feina per fer"

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, veient finalment que no podrien aprovar les licitacions, va decidir retirar els dos punts i un tercer que feia referència a una modificació del pressupost. El batlle va acusar l'oposició de "voler rebentar la prioritat de normalitzar la zona de Sant Narcís". "Aquesta és una prioritat de ciutat, no és un caprici del barri", va manifestar. L'alcalde també va lamentar que la negativa de l'oposició fa que no pugin avançar en els projectes i "marxar de vacances amb la feina per fer".

D'altra banda, el ple també va aprovar una moció presentada per CiU, PSC, ICV, CUP i el regidor no adscrit Carles Palomares, de suport als clubs i entitats esportives catalanes davant de l'acció de la Inspecció de Treball.