El concurs de la zona blava impulsat per l'Ajuntament de Girona va camí de convertir-se en un serial polèmic. Des del grup Mifas es critica la influència econòmica existent en les pliques obertes dimarts passat, un criteri que segons el grup podria donar lloc a un guanyador escollit sense tenir en compte conceptes ambientals o tecnològics. "Hem perdut el concurs de zona blava perquè l'Ajuntament ha prioritzat la part econòmica per sobre d'altres factors com el tècnic o el social, que semblava que havien de tenir més importància", assenyala el president de l'entitat, Pere Tubert. "Només es valoren els diners i les multinacionals, i no la proximitat d'una empresa de casa nostra", agrega.

"Feia molt temps que l'Ajuntament s'emplenava la boca dient que volia una ciutat intel·ligent, i nosaltres hem fet un gran esforç perquè això sigui així. Ens havíem posat al dia amb el PayPark o havíem millorat la situació dels parquímetres", destaca el responsable, que qualifica el resultat de la concessió de "nefast".

Segons el representant, la proposta de l'entitat contemplava un conglomerat de mesures que no s'han tingut en compte: "La nostra era la millor oferta tècnica amb 21 punts sobre un total de 37, encara que considerem que la puntuació ha estat molt baixa. Proposàvem unes millores tècniques per a la ciutat molt bones, però en referència als diners només podem oferir el que podem oferir".

En aquest sentit, Tubert assenyala l'empresa SABA Aparcamientos S.A., societat amb seu a Barcelona que pertany al grup Abertis, com la vencedora del concurs. "Aquesta entitat es pot permetre el luxe de perdre diners durant dos anys perquè més tard ho pot veure compensat", concreta.

"Moments molt durs"

El president de l'associació, que també critica la tardana obertura de les pliques, avança que la decisió, "molt greu", representa "moments molt durs" per l'entitat. "Probablement haurem de tancar moltes coses i jo hauré de prendre una decisió personal", assegura.

Tubert defensa el treball que Mifas ha ofert a la ciutat durant 34 anys i ressalta que aquesta ha estat una tasca que el grup ha desenvolupat "amb molt d'honor i amb molta coherència". "La nostra era l'única empresa d'aquestes característiques que estava gestionant una capital de província a l'Estat espanyol. Érem una excepció de proximitat, de gent de la casa, una empresa social que no té accionistes", subratlla el responsable.

El president es mostra especialment crític amb l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, del qual diu sentir-se "enganyat" per les seves paraules. "Avui (per ahir) haig de parlar amb ell", afegeix.

Crítiques a la decisió

La possible concessió de la zona blava a una multinacional no ha generat indiferència. La cap de l'oposició i portaveu del grup municipal del PSC a l'Ajuntament, Pia Bosch, recorda que el passat 8 d'abril la seva formació ja va votar en contra del Plec de condicions. "Ja vam dir que el Plec beneficiava clarament les possibilitats de les grans empreses i no donava importància als condicionants socials", manifesta la representant. "En un moment com el que estem vivint es tracta d'una decisió absolutament desastrosa i antisocial. Si es confirma la pèrdua de la concessió, en dos anys l'Ajuntament haurà enfonsat a una entitat gironina de referència del tercer sector de Catalunya", afegeix.

D'altra banda, la portaveu socialista indica que el procediment del concurs està pràcticament enllestit, només fa falta que l'empresa vencedora justifiqui que pot pagar la xifra que estipula.

Les crítiques també arriben de part del regidor no adscrit de l'Ajuntament de Girona, Carles Palomares, que titlla el procediment com "una injustícia majúscula". "Mifas ha apostat pel municipi amb una forta inversió de capital i personal, amb aplicacions novedoses i premiades com el sistema del PayPark. Tota la seva lluita s'ha venut a una multinacional", denuncia.