El món de la fotografia gironina està de dol després de la mort de Miquel Morillo i Gallego, conegut fotògraf i president vitalici del Montepio que ahir ens va deixar a l'edat de 88 anys. La missa exequial se celebrarà avui a dos quarts de sis de la tarda a la parròquia de Sant Josep.

Nascut a Ciudad Real l'any 1924, Morillo es va desplaçar a Girona de ben petit i va ser on va començar la seva trajectòria professional com a fotògraf a principis de la dècada dels cinquanta. L'any 1956 va obrir la seva primera botiga a la ciutat, ubicada al carrer de les Hortes, i anys més tard, al 1975 i al 1994, el nombre d'establiments va créixer amb l'obertura de dos locals més al carrer Nou i al carrer de la Creu, respectivament. La seva tasca empresarial va ser reconeguda el 29 d'abril de l'any 2002, quan la Cambra de Comerç de Girona el va guardonar, juntament amb 12 comerços més, amb un premi que valorava el seu dinamisme comercial.

Abans d'establir aquest lligam amb el món fotogràfic, Morillo treballava com a funcionari d'assegurances. Va ser la influència del seu sogre i de la seva dona, Heriberta Deumal, el que el va empènyer a canviar de rumb professional i a introduir un nou concepte fotogràfic que va revolucionar el sector: els reportatges de bodes. Precisament, un dels seus primers treballs en aquest àmbit va ser el casament del cèlebre pintor Salvador Dalí, esdeveniment que Morillo va cobrir en exclusiva.

L'any 1964 va ser nomenat president de l'Associació de Fotògrafs Professionals de Girona, entitat de la qual va rebre la medalla d'or per la seva trajectòria el 18 de febrer de l'any 1990.

La tradició fotogràfica de Morillo, que durant la seva carrera va treballar amb diferents diaris i revistes, va ser heretada per la seva filla Marisa Morillo, qui va ser col·laboradora de Diari de Girona.

La Marisa i el seu germà Miquel van presentar el passat febrer la donació del fons fotogràfic de Foto-Cine Morillo a l'Ajuntament de Girona, lloc on van fer entrega d'unes 45.000 imatges realitzades pel seu pare i per la Marisa entre els anys 1956 i 2001. Durant l'acte, els dos fills del fotògraf van expressar el desig de Miquel Morillo de donar el testimoni de la seva feina a la ciutat.

Les fotografies que es van lliurar a l'arxiu municipal tractaven temàtiques diverses que englobaven des de festes populars fins a visites d'autoritats o fotografies de peritatge.

Vincle amb la mutualitat

Miquel Morillo va ser proclamat president de Montepio de Conductors Sant Cristòfol de Girona i Província el 7 d'abril de 1991, càrrec que va ocupar fins l'11 de juny de 1999. Precisament aquest dia, durant l'assemblea de compromissaris se'l va anomenar president vitalici de la mutualitat. Per causes de salut, Morillo no va poder continuar al capdavant de la Junta Directiva del grup.

El que va ser sisè president del Montepio de Girona va rebre un entranyable homenatge durant la festa patronal de l'entitat, moment en el qual se li va fer entrega d'una placa commemorativa i acreditativa.