L'Ajuntament de Girona ha rebut moltes queixes per l'increment d'un 50% de la taxa dels guals comercials i industrials. Molts afectats desconeixien la mesura i no ha estat fins que han hagut de pagar que s'han adonat de l'incement inesperat.

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha reconegut que hi ha hagut bastanta gent que ha mostrat el seu rebuig a aquest augment, que afecta les activitats econòmiques, precisament en època de crisi. La puja significa que si un establiment comercial o industrial pagava l'any passat 1.000 euros, enguany n'ha hagut d'abonar 1.500.

Planas ha explicat que de cara a l'any vinent preveuen revisar aquesta taxa conscients que l'increment que s'ha aplicat per aquest any és excessivament elevat. Hi ha afectats, però, que reclamen que aquesta revisió es faci aquest mateix any i no entenen que s'hagi d'esperar un any.

Petició socialista

La regidora d'Hisenda argumenta el perquè d'aquest elevat increment. Assegura que va ser el grup municipal socialista que el va posar a l'equip de govern de CiU com una de les condicions per facilitar l'aprovació de les ordenances fiscals en les votacions al ple. Va ser durant les negociacions que acabarien amb retrets entre el govern local i el principal grup de l'oposició. Convergència i Unió assegurava que els socialistes ja havien garantit l'abstenció en la votació però el grup municipal del PSC sempre va negar aquest acord.

Quan l'equip de govern hauria acceptat incloure l'increment d'aquesta taxa, no va poder aprovar les ordenances fiscals per l'esmentat acord fallit. En una segona votació es va mantenir el text de les ordenances que Planas assegura que mantenia els acords que anteriorment s'havien pactat amb els socialistes i on hi haurà aquest increment.

Mentrestant, oficialment, el PSC entrava per registre unes al·legacions a les ordenances on només demanava un increment del 3 % per aquests guals. De fet, la portaveu del PSC, Pia Bosch, fins i tot apuntava que si no s'aprovaven les ordenances, era millor per als ciutadans perquè els impostos i les taxes quedaven congelades. Aquelles ordenances es van acabar aprovant provisionalment gràcies a les abstencions de la CUP i ICV-EUiA i definitivament amb l'abstenció dels dos mateixos grups i també del PP.

Els apunts de Planas

La regidora d'Hisenda manté que el 50% d'augment va acabar al text per les negociacions inicials amb el PSC. La representant del govern local fins i tot va mostrar a Diari de Girona els suposats apunts de les converses amb els tots els grups municipals. En l'apartat del PSC hi apareix aquest 50%.