La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) va portar ahir la protesta pel bloc alliberat a Salt davant el bloc on resideix l'alcalde, Jaume Torramadé, situat a la zona centre del municipi. Una vintena d'integrants de l'entitat es van concentrar a sota del bloc on viu el batlle i van trucar al timbre del seu pis. Després de no rebre resposta per part de Torramadé, van decidir explicar les seves reivindicacions a veïns i comerços de la zona.

En paral·lel, la plataforma també va entrar durant el dia d'ahir una bateria de sol·licituds al registre de l'Ajuntament saltenc. Hi havia un doble objectiu: d'una banda, reclamaven que no es talli l'aigua als qui no poden pagar els rebuts; de l'altra, algunes sol·licituds també dirigien un missatge al consistori perquè empadroni les famílies que viuen al bloc alliberat situat al carrer Doctor Castany i propietat de la Sareb (conegut amb el nom de "Banc Dolent"). Referent a això, la PAH va anunciar que si l'Ajuntament no els censa, portarà el cas davant els jutjats aquest pròxim mes de setembre.

Protestes de l'entitat

"És necessari que les persones es puguin empadronar allà on viuen; entre d'altres, per temes de salut o d'habitatge", va explicar la portaveu de la PAH a les comarques gironines, Marta Afuera.

Des de l'entitat sostenen, a més, que no cal cap mena de paper per poder fer efectiu aquest tràmit, sinó que n'hi hauria prou amb una visita de la Policia Local al bloc alliberat perquè aixequés acta.

"L'ajuntament ens demana que aportem contractes de lloguer o escriptures de propietat, documents que evidentment no tenim", va dir Afuera. La portaveu va explicar que s'han assessorat amb advocats i que, per això, han decidit reclamar al consistori que empadroni les famílies del bloc alliberat, immoble on ara mateix hi resideixen 19 nens i 24 adults.

Segons Afuera, "la normativa deixa clar que qualsevol persona que visqui a Salt té dret a empadronar-se". I això, va precisar la portaveu de la PAH en referència al bloc alliberat, és "independent del què decideixi la justícia sobre si aquesta persona té dret o no a viure en aquells pisos". De moment, després que l'Audiència de Girona ordenés el desallotjament del bloc, cap dels qui hi viuen ha rebut l'escrit perquè l'abandonin.

Si finalment l'ajuntament no censa les famílies, la plataforma adoptarà mesures davant dels jutjats. "Els denunciarem per impedir aquest dret", va dir Afuera.

Impedir els talls d'aigua

A més d'entrar diverses sol·licituds demanant fer efectiu l'empadronament, la PAH també va presentar ahir una altra bateria de demandes al registre de l'Ajuntament de Salt. En aquest cas, l'entitat reclamava que el consistori intercedeixi amb l'objectiu d'evitar que les companyies acabin tallant l'aigua a totes aquelles famílies del municipi que no poden pagar el rebut.

"El subministrament d'aigua potable a les llars és un dret bàsic, i per qüestions de pobresa s'està vulnerant sistemàticament", va dir Afuera. Entre els darrers casos que han arribat a l'entitat, i que fan referència a aquesta problemàtica, hi ha el de la Jessi, una dona nigeriana de 34 anys, que en fa cinc que viu a Salt amb els seus dos fills (un nen i una nena).

A la Jessi, des de fa un mes i mig li han tallat l'aigua del seu pis. L'habitatge no disposa de cèdula d'habitabilitat, perquè la dona (que abans el tenia en propietat) hi ha tornat a viure després que la fessin fora. "No puc viure sense aigua", explicava ahir durant la protesta.