Els estudiants universitaris que s'allotjen a pisos de Girona han de fer front a un lloguer més barat en comparació a d'altres anys. En concret, segons apunta el Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària (API), els preus han baixat entre 100 i 200 euros mensuals. Els motius que justifiquen aquesta variació en les tarifes són per una banda el moviment del mercat i, per l'altra, la llei de l'oferta i la demanda. Aquesta conjunció de factors provoca que existeixin menys estudiants que busquin pis, ja que molts d'ells opten per un mètode més econòmic com és el de desplaçar-se cada dia des de casa seva fins a la facultat.

Pel que fa a la rebaixa dels preus, aquesta s'ha fet palpable darrerament. Així doncs, fa un parell d'anys llogar un pis per a estudiants universitaris a Girona de 4 habitacions i moblat segons les necessitats dels residents tenia un cost d'entre 800 i 900 euros mensuals. Un valor que difereix dels 700 euros actuals que costa un pis amb les mateixes característiques. Aquest canvi es justifica amb el descens de la demanda, que ha obligat els propietaris a abaixar preus.

Llei de l'oferta i la demanda

El president del Col·legi API de Girona, Ramon Corominas, va explicar a Ràdio Girona-Cadena Ser que els preus dels lloguers més baixos "responen a la llei de l'oferta i la demanda". "Si tu tens un pis i en demanes molt per llogar i un altre n'ofereix un de similar a un preu més baix, està clar quin és el que quedarà buit", va agregar.

Segons apuntava l'emissora, aquesta baixa demanda sorgeix arran dels nous hàbits dels propis alumnes de la Universitat de Girona. En aquest sentit, hi ha estudiants de fora la ciutat que fa un temps residien a Girona durant el curs universitari, mentre que ara han optat per quedar-se a casa seva i traslladar-se cada dia amb l'objectiu d'estalviar-se diners.

D'altra banda, la xifra de joves estudiants que ara mateix viuen en un pis de lloguer a la ciutat és, segons destaquen els API gironins, superior als 10.000 alumnes.

Referent al prototip d'habitatge, aquest sol ser un immoble de dimensions grans (amb 4 habitacions o més), localitzat en barris propers als campus de Montilivi o el Barri Vell, i equipat amb un tipus de mobiliari diferent als que pot demanar una família convencional. "És important que hi hagi armaris individuals i que cada habitació tingui el seu escriptori si és un pis pensat per a universitaris", va dir Corominas.