Els Mossos d'Esquadra han detingut un pare i el seu fill que, en col·laboració amb les seves parelles, han robat material mèdic de gran valor a hospitalas de Catalunya. Les dues dones es feien passar per pacients o per familiars d'ingressats per observar els equipaments tècnics dels centres i les mesures de seguretat que els rodejaven. Després els homes s'encarregaven d'endur-se'l. Des de la seva casa a Manresa, i sota una identitat falsa, enviaven el material a Colòmbia, on tenien contactes amb els quals havien tancat prèviament el tracte. Així van sostreure 41 sondes endoscòpiques, un aparell d'ultrasons i un altre per inspeccions cardiològiques per un valor total d'un milió d'Euros.

Els Mossos d'Esquadra han detingut quatre membres d'una família resident a Manresa, possiblement de nacionalitat colombiana, que s'havia especialitzat en el robatori de material mèdic molt sofisticat.

Es tracta d'un pare i un fill que, en col·laboració amb les seves parelles, han robat en sis hospitals catalans. Un saqueig que ha obligat els centres en alguns casos a endarrerir proves mèdiques programades a pacients perquè es trobaven que no disposaven del material necessari.

Les dones visitaven els hospitals, fent-se passar "per pacients o per familiars d'ingressats", segons l'intendent Jordi Bascompe, cap de la Divisió d'Investigació Criminal, i observaven quin material mèdic podien robar i sota quines mesures de seguretat el centre el vigilava.

Després contactaven amb persones de Colòmbia i detallaven l'instrumental que podien aconseguir, tancaven un preu i començava el robatori.

Llavors les dones passaven a un segon pla, concentrant-se en les tasques de vigilància, i el pare i el fill prenien la responsabilitat. Demostrant uns coneixements sanitaris força avançats, desconnectaven les sondes i les traslladaven protegint-les adequadament. No es tracta d'un material que pugui rebre cops i, després d'estrenar-lo, les condicions higièniques s'han d'extremar. Uns requisits que respectaven sense problemes. Per això els Mossos busquen quin tipus de formació tenien els quatre detinguts.

La policia ha pogut acreditar un mínim de sis cops a hospitals de quasi tot el territori català en molt poc marge de temps. També van vigilar centres de Manresa, Berga, Igualada, la Seu d'Urgell i el Vendrell, tot i que no van arribar a actuar en aquests llocs. Es tractava d'una banda molt activa que també enviava ràpidament tot allò robat a Colòmbia, a través d'oficines de correu i fent servir identitats falses.

El primer cop va ser el 26 de juliol a l'Hospital de Vic, van robar maquinària mèdica valorada en més de 30.000¤.

En el segon, el 5 d'agost, al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès), es van endur aparells mèdics de la sala d'endoscòpies per valor de 58.900 ¤.

El tercer es va produir a l'Hospital Dos de Maig de Barcelona, van sostreure un aparell mèdic de la sala d'endoscòpia, amb un valor aproximat de 20.000 ¤.

El quart, a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, el 13 d'agost, van fer-lo després de rebentar la porta de la sortida d'emergència amb un estri contundent i van agafar aparells endoscòpics per valor de 411.180 ¤.

En el cinquè, el 17 d'agost, van entrar l'Hospital de la Vall d'Hebron. El personal de seguretat del centre hospitalari va sorprendre un d'ells just després de robar tres sondes ecogràfiques valorades en 18.000 ¤.

En el sisè, el 27 d'agost, a l'Hospital de Santa Tecla de Tarragona, després d'accedir a la zona restringida de quiròfans, els lladres van endur-se quatre videogastroscopis, un videobroncoscopi i un cistoscopi òptic, valorats en 146.960 ¤.

Els darrers robatoris, el 31 d'agost, ja fora de Catalunya, els van cometre a l'Hospital General d'Estella i a l'Hospital Sofia de Tudela, d'on es van emportar diversos aparells.

Va ser el cinquè, el de la Vall d'Hebron, el que va posar sobre la pista els agents policials. El sospitós, després de ser detingut pels Mossos en ser alertats pels vigilants de l'hospital, va quedar en llibertat amb càrrecs i va tornar amb la família per continuar assaltant clíniques.

La investigació policial, que va incloure la recuperació de les imatges de càmeres de seguretat i la recollida de testimonis que els haguessin pogut veure, va permetre detenir-los quan ja es trobaven a Muskiz, al País Basc, i gràcies a la col·laboració amb l'Ertzaintza. En aquesta detenció es va recuperar un carregament de material mèdic per valor de 300.000 euros.

Es calcula que el valor total del material sostret per aquesta família supera el milió d'euros. En total, a banda d'un aparell d'ultrasons i un altre per fer proves cardiològiques, van robar 41 sondes.

Els dos homes (pare i fill) de 33 i 61 anys i les dues dones de 25 i 64 anys, no han volgut declarar ni en seu policial ni en seu judicial i ara es troben en presó provisional. Tenen documentació veneçolana però se sospita que en realitat són colombians. El jutjat de Vic instrueix el cas.