La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona ha atès, entre setembre de 2012 i setembre 2013, 1.006 famílies amb problemes hipotecaris. Segons la seva portaveu, Marta Afuera, aquesta xifra tan elevada inclou uns 2.400 menors afectats pels problemes per pagar l'habitatge dels seus pares. Segons la PAH, la majoria de casos -gairebé la meitat- s'han produït a Salt. Afuera explica que això succeeix perquè, fins que va esclatar la bombolla immobiliària, hi va haver "estafes massives" a immigrants de Salt i Banyoles, que pagaven diners en negre que després "desapareixien" perquè se'ls repartien entre els estafadors.

En el darrer any, la PAH ha aturat 72 desnonaments, ja sigui a través d'acció directa -concentracions davant els edificis per evitar el llançament- o amb gestions als jutjats. Entre aquestes "victòries", Afuera remarca dos casos recents: en un han aconseguit la nul·litat d'un contracte hipotecari per clàusules abusives i en l'altre, durant una vista per clàusules abusives, entitat bancària i hipotecat van pactar una dació en pagament i un contracte de lloguer social.

A més, al llarg d'aquest any, 36 persones han signat una dació en pagament i 11 han aconseguit un lloguer o un lloguer social. En total, la PAH ha atès de forma continuada 1.006 famílies i calcula que hi ha uns 2.400 infants afectats pels problemes per tenir habitatge dels seus pares. Segons Afuera, aquestes xifres demostren que la situació "d'emergència habitacional" continua i critica que les administracions encara "no estan a l'alçada" a l'hora de donar suport a les famílies amb problemes hipotecaris.

La gran majoria dels casos que ha atès la PAH de Girona -a la demarcació hi ha una dotzena de plataforma més actuant en l'àmbit local en diverses poblacions- són de famílies que tenen el pis a Salt, que suposen un 49,9% dels casos. El 27% dels afectats, en canvi, són de Girona ciutat.